Odp: Wymiana świateł cofania na led
Myślę tak. Jeśli ja odpowiadam za oświetlenie mojego pjazdu to staję przed dylematem:
1) jeżdżę z klasyczną W5W, zostawiam auto na noc na poboczu z dużym prawdopodobieństwem, że żarówka się spali i ktoś po ciemku tego auta nie zauważy. Skutki mogą być naprawdę tragiczne
2) mam żarówkę led (takiego Philipsa), nie boję się tak o kwestię trwałości i pozostawienie auta na poboczu w nocy. Ale przecież barwa inna, intensywność trochę inna, niehomologowana !
Podchodząc do problemu z moralnego punktu widzenia ja wybieram (2) - nie z oszcżędności płacę dobrowolnie za droższe LEDy - nie zależy mi też na kolorze tego światła
Ale prawnik pewnie wybierze (1) bo wie że nawet jak rozbije się autobus z dziećmi o jego nieoświetlony samochód to się wybroni
Ja pewnie w przypadku (1) bym się nie wybronił. Nie byłoby mnie stac na prawnika, który by udowodnił, że klasyczna żarówka 5W5 działała przez najechaniem autobusu na mój samochód.
Niestety ale prawo nie nadążą za zmianami technologicznymi. A co gorsza bezpieczeństwo i prawo to aktualnie dwa najczęście stosowane "straszaki" w społeczeństwie - nawet cynicznie, włączając w to często ochronę prymitywnych interesów własnych
Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 13-08-2020 o 14:17
|