View Single Post
Stary 14-08-2020, 13:25   #25
rafajaku
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue 150 KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Hak holowniczy/platforma rowerowa Thule a czujniki parkowania

@tombalt : Wielkie dzięki! Czy po wprowadzeniu tych zmian czujniki nie wyją, na Sync 3 masz widok auta z przyczepą i system Trailer Sway Control działa? Czy nie było/nie ma żadnych problemów?

Tak na marginesie ASO zainstalowało wszystko zgodnie z instrukcją Westfalia, która nie tylko nie wspomina nic o konieczności programowania, ale jej wręcz zakazuje.

Dzwoniłem w tej sprawie na infolinię Westfalia, rozmawiałem z działem technicznym - ich zdaniem moduł jest jednokierunkowy, nie zwraca żadnych informacji do samochodu i odradzają programowanie. Dlaczego? Bo ich moduł jest jednokierunkowy.

Mówię: to bez sensu, po co mi moduł, wiązka dedykowana, skoro mam tylko światła a samochód nie wie nic o podłączonej przyczepie i nie wykorzystam żadnych systemów wsparcia holowania przyczepy... "Trzeba było to zweryfikować przed zakupem" i "Może Pan wyłączyć czujniki przyciskiem".

Owszem, mają rację, powinienem sprawdzić przed zakupem. Mądry po szkodzie. Niemniej jestem tym maksymalnie rozczarowany i wszystkim, którzy planują zakup wiązki dedykowane polecałbym jednak najpierw poszukać jakiejś alternatywnej.

Czy ktoś wie czy w przypadku wiązki Brinka jest tak samo? Tzn. moduł nie zwraca żadnych informacji do samochodu.

Czy jest jakaś alternatywa dla tych wiązek? Czy są do kupienia wiązki oryginalne?

W świetle tego, co napisałem wyżej, to już nieistotne, albo oczywiste, ale pojechałem dzisiaj rano do wypożyczalni przyczep, żeby sprawdzić czy problemem jest wtyczka od mojej platformy rowerowej. Nawet na kompletnej wtyczce przyczepy z 13 pinami - to samo: czujniki wyją a samochód nie widzi przyczepy.
rafajaku jest offline   Odpowiedź z Cytatem