@
tombalt
@
tedi_k
: Jeśli będę coś z tym robił, to właśnie dlatego, żeby mieć ten system stabilizacji toru jazdy przyczepy. W związku z tym jedyna opcja to zmiana modułu na oryginalny.
Czy wystarczy sam moduł, czy potrzebuję całej oryginalnej wiązki?
Katalog akcesoriów Ford do mojego samochodu wskazuje możliwość instalacji haka odłączanego (nr części 2 368 475) z informacją "Umożliwia aktywację systemu stabilizacji jazdy przyczepy".
Do montażu potrzeba:
1) Zestaw złącze 13 stykowe (2 393 062)
2) Moduł haka przyczepy (2 270 699)
Czy jeśli podmienię moduł (czy trzeba całą wiązkę?) Westfalia na te wskazane w katalogu Forda, to wszystko będzie jak w przypadku haka fabrycznego (w jednym ze sklepów sprzedających haki powiedzieli mi, że hak i wiązka to dwie niezależne rzeczy)?
Na koniec jeszcze słowo wyjaśnienia:
@ kaan1 : Tekst o "sprawdzeniu przed zakupem" usłyszałem na infolinii Westfalia. ASO pomimo "drobnego spięcia" w tej chwili jest w porządku. Mogę zarzucić im tylko tyle, że nie poinformowali mnie o tym wszystkim przed zakupem haka (samochód kupiłem z placu, więc montaż po zakupie był jedyną opcją). I to nie w tym jednym konkretnym ASO, ale w kilku (porównywałem oferty w kilku ASO w Warszawie i w innych miastach). W każdym przypadku od początku była mowa tylko o dwóch opcjach: Brink i Westfalia. Nikt się nie zająknął nawet o opcji oryginalny hak Forda. Nikt nie zapytał: czy chce Pan dobrze, czy taniej?
Początkowo miałem wziąć Brink. Zamówiłem go w ASO, ale po dwóch tygodniach okazało się, że Brink ma opóźnienia w produkcji i może będzie za 3 miesiące. Potwierdził to dystrybutor Brink w Polsce. Z Westfalią podobnie. W związku z tym, że zależało mi na czasie, to sam wyszukałem zestaw Westfalii i kupiłem. W ASO był tylko montaż. Początkowo nie chcieli zgodzić się na taki układ, ale przystali na to, ponieważ oni sami nie mogli załatwić tego tak szybko.
Teraz widzę, że mój błąd polegał na tym, że wcześniej nie zdoktoryzowałem się z tego tematu na tym forum. Praktycznie wszystko co teraz wiem dowiedziałem się tutaj. Dziękuję wszystkim za pomoc!