Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 18-08-2020, 16:17   #3680
donpazur
ford::beginner

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi 150KM (110kW)
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

Cytat:
Napisał rajman Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale jakich zamienników? Masz listę rozmiarów na tabliczce i takie rozmiary możesz stosować zgodnie z homologacja auta. Czego nie rozumiesz...

Jak chcesz szukać "zamienników" to włącz sobie jakikolwiek kalkulator et i szukaj czego tam sobie chcesz.
Ja wiem że najlepiej stosować opony wyszczególnione na tabliczce, ale chodziło mi o kalkulator dla innych opon, które można dobrać, wzorując się na 'rozmiarze oryginalnym', zachowując średnicę -2% / +1,5%.
Kalkulator ET nie jest mi akurat do niczego potrzebny.
Poza tym całe mnóstwo osób które pisały w tym temacie, jeździ na oponach innych niż te wskazane na tabliczce przez producenta. Jak je dobrali? Zapewne przez kalkulator. Chyba nie przeczytałeś o co mi chodzi i o czym pisałem...

Cytat:
Napisał maximondi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Temat opon 225 był tu wielokrotnie maglowany. Poczytaj...
Czytałem. Są osoby które na tym jeżdżą (225/50). Ja na chwilę obecną również i mam co do tego wątpliwości.
A tak w ogóle to nadal się nie dowiedziałem jaki jest "rozmiar oryginalny" dla tego auta? Dlaczego na tabliczce dla Diesla 2.0 jest 215/60/R16 i obok 215/55/R16? Przecież to są dwa różne kapcie... Różnica na średnicy między nimi wynosi -3,34%, a to już jest za dużo... To jest właśnie jedyna rzecz której nie rozumiem i póki co nikt sensownie nie jest mi w stanie tego wyjaśnić.
donpazur jest offline   Odpowiedź z Cytatem