Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta
W A8 z dieslem użytkownicy narzekają na wysokie spalanie względem PS. Powodem tego jest oprogramowanie mające na celu utrzymanie jak najniższych obrotów podczas jazdy i niechęć skrzyni do redukcji podczas chwilowych obciążeń. Np podczas jazdy pod górę że stałą prędkością w PS już dawno nastąpi redukcja, a A8 będzie chciała ciągnąć momentem i nie zredukuje biegu. Gdyby nie wyśrubowane normy WLTP pewnie ta skrzynia jak i wiele innych była by bardziej responsywna. Na pewno nie jest to zła skrzynia, natomiast jej oprogramowanie psuje wszystko. Z tego co wiem nie da się na tę chwilę tego poprawić programem.
Z tego samego powodu ja zamawiając nowe auto szukałem starszych modeli z PS mimo że w salonach stały już te z A8. Drugim powodem przeciw był Adblue, a trzecim zła sława silnika Ecoblue w Transitach. Uzytkownicy mondeo z nowym silnikiem nie zgłaszają już co prawda tych problemów co kierowcy Transita, pewnie większość problemów została już wyeliminowana. Dla mnie jednak praca skrzyni ma ogromne znaczenie i po przesiadce z hydrokinetyka na dwusprzęgłówkę widzę ogromną różnicę w kulturze pracy i spalaniu. Dzisiaj podjął bym taką samą decyzję.
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
|