View Single Post
Stary 19-08-2020, 21:49   #6654
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Cytat:
Napisał Fiesta Mk8 ST Line Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeździłem focusem MK4 z tym napędem, o mondeo czytałem narzekania jednej lub dwóch osób tutaj na forum.
Z tego co piszesz to spalanie bardzo podobne jak u mnie, pytanie ile masz obrotów przy 150 na tempomacie? Ja mam równe 2550, ciekawe jak jest przy 8 biegach?
A co do Adblue to nie myślałem wcale o kosztach dolewania płynu...
Ja nie opieram się na tym co piszą inni ale na moich doświadczeniach.
Przy 150 km/h obroty są na poziomie 2300. Faktycznie skrzynia utrzymuje niskie obroty i możliwie najwyższy bieg. Ale reakcja na kick-down jest bardzo dobra. Podczas delikatnego przyspieszania na A/S nie zrzuca biegów lub redukuje nieznacznie.
Mnie najbardziej podoba się kultura pracy silnika i (moim zdaniem) dobre dopasowanie charakterystyki skrzyni do niego oraz charakteru stosunkowo dużego samochodu, który ma przede wszystkim być użytkowany na autostradach. W mieście przyznaję, że nie jestem pierwszy spod świateł ale nie mam takiego zamiaru. Chyba, że chcę bo auto potrafi rwać do przodu.
Bardzo podoba mi się elastyczność od 60-120. Moment robi swoje i skrzynia bardzo delikatnie ale zdecydowanie to realizuje.

Ale najważniejsze dla mnie to sam komfort akustyczny w kabinie, który jest nie do pobicia (no może Lexus wypada tutaj lepiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Od czasu do czasu mam trasy Audi A6 2.0 tdi multitronic i wydaje mi się, że tam silnik jest bardziej słyszalny na każdym biegu. W mdo operując delikatnie pedałem gazu, silnika prawie nie słychać. I wisienka na torcie to kick-down, wtedy silnik słychać ale jest to bardzo miły dla ucha pomruk (to mi się podoba)..
To są moje subiektywne odczucia i każdy ma prawo mieć inne zdanie.

Prawo jazdy mam już bardzo długo i wieloma samochodami w życiu jeździłem zarówno prywatnie jak i służbowo. Od kompaktów, klasę średnią po średnią premium. Wybrane marki: Audi, VW, Opel, Renault, Volvo i Ford (oczywiście). Nie będę wymieniał wszystkich, z którymi miałem styczność okazjonalną. I to właśnie Mondeo jeździ mi się najprzyjemniej.
Pewnie powodów może być dużo i nie twierdzę, że jest to samochód bez wad (bo oczywiście takie ma) i potrafię spojrzeć na niego krytycznie.

Co do AdBlue to nie o koszty mi chodzi tylko o sam fakt jego obecności i konieczności uzupełniania. Po prostu uzupełniam zbiornik tak samo jak zbiornik spryskiwacza, tak samo jak sprawdzam olej, płyn hamulcowy i chłodzący. Zwyczajna dodatkowa czynność co 7-8 tys. km. Koszt dla mnie pomijalny. Być może zmienię zdanie podczas mroźnej zimy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Szkoda, że na mk5 ford zakończy żywot mondeo.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem