View Single Post
Stary 21-08-2020, 12:14   #1
wojtas7
ford::average

Imię: Wojtek
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Co serwisować przy przebiegu 300kkm w 1,6 tdci?

⁸Dzień dobry,

posiadam Focusa 2008 po lifcie, kombi, 1,6 tdci. Auto kupiłem w 2012 roku, oczywiście sprowadzany z Niemiec, przy przebiegu 140kkm. Przebieg sprawdziłem dzwoniąc do firmy leasingowej w Niemczech, potwierdzając właściciela z Briefu i przebieg, więc powinien być prawdziwy.

Przy zakupie przy 140kkm wymieniłem turbo na regenerowany (gwizdała), odetkane sitko w misce, wymiana paska rozrządu i pompy. W międzyczasie z awarii to wymiana czujnika wysokiego ciśnienia w listwie wtryskowej (200zł z HDI), wymiana obu półosi (drgania na kierownicy), wymiana podkładek pod wtryskami, wymiana tylnych amorków. Zatkałem jeszcze dolot do EGR podkładką z Allegro (całkiem zatkane), komputer nie zgłasza błędów z tego tytułu. Raz czyściłem niskociśnieniowo detergentem po demontażu w firmie filtr DPF (diagnoza: średniozabrudzony ale miałem wrażenie że oleju zaczęło przybywać), oraz dwa razy dolewano Eolys.

Oprócz tego auto całkowicie bezawaryjne, spalanie w trasie poniżej 5, na autostradzie przy 150-160kmh około 7,5 litra.

Olej wymieniam wraz z filtrami co 10-12kkm.

Nadchodzi przebieg 300 kkm zaraz. Pytanie co by było sensownie wymienić profilaktycznie. Autem jeżdżę też w dalekie trasy, więc chcę mieć 99,99% pewności że wszystko jest OK nawet będąc na wakacjach 1500km od domu.

Oryginalne na pewno są wtryskiwacze, sprzęgło i koło dwumasowe, całe zawieszenie z przodu i tyłu (gumy). Nic nie stuka puka i prowadzi się OK.

Czy jest sens wymienić coś extra? Olej w skrzyni biegów? Dwumas? Rozrząd po przebiegu 160 kkm po wymianie?

Dzięki

Ostatnio edytowane przez wojtas7 ; 21-08-2020 o 14:08
wojtas7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem