Stukot jest, w czasie wchodzenia w obroty jest on głośniejszy (tak jak w traktorze tylko oczywiście ciszej).
Białego dymu (a w zasadzie żadnego dymu wcześniej nie obserwowałem), a teraz jest i jest go dużo (dziś rano było to samo). Pojawił się on z dnia na dzień.
Ogólnie jakieś ze 2 lata temu była wymieniana uszczelka pod komorą zaworów bo silnik wypluwał olej. po kilkunastu tygodniach od naprawy problem powrócił, ale w mniejszym stopniu. Mechanik który zmieniał uszczelkę stwierdził że jest to normalne przy tych silnikach, że tego problemu nie da się naprawić, nawet przez posmarowanie uszczelki specjalnym sylikonem (co zasugerowałem).
W każdym razie od tamtego czasu zjada olej, ale bardzo mało. Wiem natomiast że bezpośrednio po tamtej wymianie uszczelki też pojawił się problem białego dymu, ale z tego co pamiętam to mechanik czegoś tam nie dokręcił i olej przedostawał się do komory spalania. To tak na marginesie pisze, bo może mieć to jakiś związek z obecną usterką.
Podłączenie do komputera może coś pokazać? Mam jakiś darmowy program.
Nagranie pracy silnika (mam wrażenie że i tak mniej słychać na nagraniu niż na żywo)
https://youtu.be/FpKRQg17etk