Temat: [Transit 2006-2014] głośna praca silnika, stukot
View Single Post
Stary 24-08-2020, 14:52   #8
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: głośna praca silnika, stukot

Cytat:
Napisał Mathun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na moje oko wszystkie koła chodzą równo
Nie chodzi o to, czy koło chodzi równo, tylko czy warstwa gumy pomiędzy wewnętrznym elementem koła i zewnętrzną bieżnia nie rozwulkanizowała się. Koło pasowe wału jest jakby dwumasowym kołem. Jeżeli guma się rozwulkanizuje, koło z czasem zaczyna hałasować, stukać. Sprawdza się koło podważając zewnętrzną bieżnię np. dużym śrubokrętem, patrząc czy bieżnia nie chodzi swobodnie osiowo pod wpływem przyłożonej siły w stosunku do wewnętrznego elementu koła, przykręconego trzema śrubami do wału korbowego (oczywiście na zatrzymanym silniku - jakby ktoś nie wiedział). Samo patrzenie na koło nic nie powie... No, ale tu teraz nowe pytania się pojawiły...

Masz tych błędów szeroki wybór - wykasowałbym wszystko i zobaczył, które wracają. Jedne powiązane są ze sobą - czyli P1402 i P1409, bo dotyczą EGR-a. W tych modelach są często kłopoty z EGR-em, najczęściej kończy się wymianą (drogo), bo sterowany jest elektrosiłownikiem. Podobno są jacyś dłubkowie, którzy to naprawiają, ale ja tematu nie znam.
Błąd P0340 to błąd czujnika wałka rozrządu, gdyby czujnik był zwalony całkiem, to by silnik nie odpalił. Trudno mi powiedzieć, co tu bruździło. Może się nie pojawi, jeżeli powróci, to będzie kłopot.
Tak przy okazji - spróbuj uszczelnić te wycieki oleju - na zdjęci widać, że uszczelki wtryskiwaczy w pokrywie klawiatury są nieszczelne...

Podstawą do rozważań w związku z twoim problemem jest błąd P029C. Można bowiem założyć, że zablokowany wtryskiwacz powoduje takie hałasy.
Tu bym spróbował na próbę odłączyć go i zobaczyć jak pracuje silnik, czy coś się zmieniło. Co prawda nie wiem czy z odłączonym wtryskiwaczem Denso odpali, ale Delphi (poprzedni model) palił. Warto spróbować. Najlepiej byłoby oddać wtryskiwacz do sprawdzenia w dobrej firmie mającej odpowiednie urządzenia diagnostyczne.

Tak w ogóle, z tego co piszesz, to można mieć wątpliwości, czy trafiłeś do dobrego mechanika, który wiedział co robi i jak robi... Poszukałbym warsztatu, który zna silniki Duratorq Puma 2,2 tdci - mają one swoją specyfikę, nie każdy tzw. ogólnowojskowy mechanik powinien się do nich dotykać.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 24-08-2020 o 14:56
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem