Cytat:
@ Active
próbowałeś eliminować hałasy z podwozia?
U mnie zauważyłem, że podwozie wpada w rezonans przy przejeżdżaniu nieszybko, powiedzmy do 30km/h, przez asfalt z dużą ilością małych nierówności, taki jakby karbowany. Wtedy w kabinie dudni, dźwięk nie idzie raczej z zawieszenia, a z jakiegoś elementu lub elementów, które zaczynają na takiej drodze drgać.
Pukałem w "osłonę" za tylnym zderzakiem, łączy się z to podwoziem, hałasuje mocno.
Ale nie koniecznie na dziurach musi dudnić.
Dlatego pytanie, jak reaguje reszta osłon w podwoziu?
|
Tak. Dlatego wykleiłem całą podłogę w kabinie matami. W bagażniku zaś tylne nadkola i podłogę pod wykładziną. Dźwięk silnika mi nie przeszkadza dlatego wnęki koła zapasowego nie wyklejałem.
Podwozie zakrywają panele z jakiegoś tworzywa oraz ekrany termiczne z blachy aluminiowej. W niektórych miejscach elementy te są mocowane do nadwozia wkrętami, a w niektórych miejscach na wciskane dwuelementowe kołki. Połączenie kołkowe jest luźne i panele te wpadają w drgania i walą w podłogę. Nawet lekkie ich dotknięcie lub pukcięcie powoduje hałas, zwłaszcza ekranów termicznych. Aby usztywnić połaczenie kołkowe planuję podłożenie pomiędzy ekrany termiczne i podłogę, podkładek z korka technicznego 1mm. Korek nie wciąga wody, jest sprężysty, nie starzeje się. Przed wyciszeniem miałem wrażenie, że z prawej strony przednie zawieszenie pracuje głośniej. I tak było, bo przed nogami pasażera jest duża nie wygłuszona puszka bezpiecznikowa.
Bump: Skrzypiący podłokietnik ucisza smar teflonowy zaaplikowany na prowadnice podłokietnika.