Temat: [Mondeo 2007-2014] szarpie przy przyśpieszaniu 1.8TDCI
View Single Post
Stary 29-08-2020, 21:35   #5
mickar86
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Mondeo
Silnik: 2,0 TDCI 140km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: szarpie przy przyśpieszaniu

Witajcie ponownie. Zastosowałem się do porad. Sprawdzili dolot itd. Okazało się że wtryski lały...wszystkie 4 :/ Zostały zregenerowane i.... ciach. Problem nadal pozostał. Samochód nadal szarpie przy wolnym przyśpieszaniu. Już nie mam sił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wymienione:
-regeneracja turbo 2019
-wymiana egr 2019
-wymiana przepływomierza 2020
-regeneracja DPF 2020
-regeneracja wtryskiwaczy (4 szt.)

Co ewentualnie????? Objawy są takie, że auto jak jest zimne strasznie piszczy..jakby się miała rozlecieć turbina, jednak zdiagnozowano, że to nie ona. Gruszki sztangi i inne działają jak należy. Ciśnienie pompuje dobre. A jednak po postoju słychać piszczenie...auto nabiera temperatury i jest ok. Słychać tylko delikatny gwizd turbo. Szarpanie podczas przyśpieszania łączy się z tym dziwnym gwizdaniem. Dzisiaj został dodatkowo wyczyszcony EGR i jest jakby lepiej, szarpanie na ciepłym silniku bardzo słabo wyczuwalne natomiast na zimnym nadal mocne. Jak ''dostał w palnik'' na ciepłym silniku nagle jak rękął odjął jeździł płynnie, ale wystarczył postój 10 minut i zaczął od standardowego piszczenia i szarpania, później było OK.

Szukałem też na forum odnośnie zaworu podciśnienia, bo u mnie również po zgaszeniu było słychać buczenie. Podmieniłem zawory miejscami i nie pomogło. Jedyne co się zmieniło to buczenie jest nie po każdym zgaszeniu auta. Czy jest możliwość, że zawory oba są uwalone? Czy te zawory podciśnienia mogą tak gwizdać???

Liczę na waszą pomoc bo już mi ręce opadają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może to być uwalony EGR? Pomimo, że ma około roku?

Dodam tylko, że podczas jednostajnej jazdy np 60km/h słychać jakby turbina się załączała i wyłączała...takie pojedyncze jej gwizdy i wówczas pomimo stałej prędkości odczuwalne jest szarpanie auta.

Pozdrawiam
mickar86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem