Temat: [Mondeo 2007-2014] rozszczelniony kolektor
View Single Post
Stary 01-09-2020, 20:20   #1
fgn
ford::beginner

Imię: Norbert
Model: Ford Focus
Silnik: 1.9 TDDI
Rocznik: 2001
Domyślnie rozszczelniony kolektor

Witam , nabyłem mondeo mk4 2.0 145KM lpg 2007r. , zaczął dziwnie pracować po odłączeniu akumulatora , przynajmniej tak mi się wydawało , aż do dziś kiedy to zaczęło dmuchać pod maską i mechanik stwierdził rozszczelnienie kolektora ssącego , oczywiście objawy typu ponad 3tys obrotów przy odpaleniu , skoki w czasie jazdy itp. Zaznaczam iż wiedza moja na temat mechaniki w skali od 1-5 wynosi 1 w dodatku pierwszy benzyniak więc proszę wybaczyć głupie lub źle sformułowane pytania.
Pytanie nr. 1 - czy można skleić,uszczelnić? rozszczelnienie jest w miejscu gdzie kolektor jest zgrzany (wiadomo jest plastikowy)
nr.2 Czy mam pecha ze świeżo po zakupie taka usterka ,czy często to się zdarza a zwłaszcza przy lpg?Ten kolektor który jest wygląda jak nowy , wiadomo osoba sprzedająca nie zawsze powie prawdę lub zapomni o takim szczególe itp.itd nie zakładam z góry że ktoś mnie zrobił w hu...
nr.3 Czytałem że przy instalacji lpg powinien być jakiś zawór którym powinno buchnąć żeby nie poszło na kolektor?Problem w tym że nie zainteresowałem się tym i nie wiem czy jest.Na fakturze mam pozycję "zawór odcinający" jednak myslę że ten odpowiada za "tankowanie" ?mylę się?
nr.4 Jeśli będę wymieniał to jak wybrać?na allegro i u mechanika zaproponował za 400zł "Chiński" , drugi jakiś niby lepszy za 700+ , pytanie czy to nie będzie to samo....
nr.5 Czy jeśli jestem zdolny na umyśle i fizycznie sprawny jest szansa że sam go wymienię , na co zwrócić uwagę? w co się zaopatrzyć? ile i jakie uszczelki oraz czy muszę zapamiętać czy zaznaczyć jakieś ustawienie czegokolwiek przy demontażu ?
fgn jest offline   Odpowiedź z Cytatem