View Single Post
Stary 01-09-2020, 22:57   #31
rafalxfiles
ford::average

Imię: Rafał
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Ciągły tryb wypalania DPF. DPF_SOOT_LD: 300%

Ok odpowiem sobie sam..
Zamówiłem sobie inny czujnik różnicy ciśnień.. podłączyłem go (o dziwo z Volvo i z delikatnie innym symbolem bo ja miałem końcówkę AA a ten był AB..
Odpaliłem auto (od jeżdżenia z ciągłym wypalaniem spaliła mi się świeca od dopalacza więc mam ciągły błąd ża niska temp. )
Odpaliłem auto na nowym czujniku.. i pokazywał jak mój stary..
Na początku chwile brak kontaktu z bazą (ZERO) a za chwile ) a po przygazowaniu coś tam się ruszał..
DPF_LOAD 102%
DPF_SOOT_LD 300%
urosło mi do 102% bo jechałem ostatnio 150km bez dopalacza.. z przyczepą ..
No i stwierdziłem że skasuje Forscanem to load 102% odpalę auto niech chwile pochodzi i zobaczę na ile mi wskoczy (tak wskakiwało po chwili od wykasowania)
Wszedłem w menu forscana od procedur serwisowych..
i zanim znalazłem zerowanie DPFA to w oko wpadła mi procedura..
Wyzeruj Zarejestrowane wartości czujnika ciśnień..
Wykonałem.. odpaliłem auto i bez róźnicy.. dalej zrobiłem sobie kolejno..(bez odpalania auta)
PCM Reset the Heated Exhaust Gas Oxygen Sensor Adaptation..
Jako że już dużo mieszałem przy aucie (czyściłem EGRa) to pomyślałem że sobie to pykne.. myślę że to nie istotne ale zrobiłem ..
Dalej zrobiłem
Wyzeruj zarejestrowane wartości filtra cząstek stałych
i po tej procedurze bez odpalania auta PCM reset modułu.
I tu uwaga...
Po tym jak połączyłem się Forscanem moim oczom ukazał się piękny widok..
DPF_LOAD - 0%
DPF_SOOT_LD - 0%

Wydaje mi się, że cały szkopuł polega na wykonaniu Resetu wartości DPF a następnie bezpośrednio Resetu PCM..
Jak ktoś ma ten problem i forscana to proszę spróbować i napisać tu.. czy mam racje czy dodatkowo reset czujnika i tego OXygen też..
Najważniejsze, że się udało..
Została mi jeszcze wymiana świecy żarowej w dopalaczu.. (właśnie ukręciłem ją przed gwintem i jutro będe rozwiercał i gwintował) ale to już drobnostka..
Życze powodzenia.. i czekam na info.. komu jeszcze zadziałało..
rafalxfiles jest offline   Odpowiedź z Cytatem