View Single Post
Stary 04-09-2020, 12:08   #36
karoolpl
ford::advanced

Imię: Karol
Model: Ford Edge
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Wymiana i "douczenie" czujników ciśnienia opon TPMS

Odgrzeję trochę temat, z powodu pozyskania nowej wiedzy i może ktoś będzie miał podobny problem, to może uda się ogarnać tak jak u Mnie.

Zmieniłem felgi z 16 na 18, nowe felgi były już z czujnikami, więc ich nie przekładałem. Po założeniu felg do auta, wyresetowałem ciśnienie przez kąkuter pokładowy. Raz wywaliło błąd że awaria tpms, reset, znów błąd, reset, znów błąd. Kupiłem ten aktywator czujników za 49 zł, o tyle fajnie że firma sprzedająca te aktywatory jak i również mase innych interfejsów (CCY z Gdańska) miała na stanie, więc kupiłem stacjonarnie.

Pierwsza próba aktywowania (procedura wzbudzana zarówno kombinacją jak i forscanem), przykładam urządzenie to kół i lipa, 0 odzewu.
Stwierdziłem że spróbuje pozmieniać konfiguracje czujników na inną generację, miałem pierwotnie ustawioną MY09, zmieniłem na MY15, wykasowałem błąd. Przykładam urządzenie, dalej 0 odzewu. Stwierdziłem że przejadę się kilka min, zobaczę co pokaże się w forscanie przy odczytywaniu wartości na żywo, i tak udało się zebrac jakieś dane, ale były nieprawidlowe, jak np. temperatura 215 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wyskoczył również ponownie błąd awarii układu.

Próba numer 3, zmiana typu czujników na MY06, procedura uczenia, przykładam i od razu poszło wszystko sprawnie, przejechałem się dłużej niż za 2 razem, póki co żadnego błędu, podepnę się jeszcze forscanem żeby odczytać wartości, ale podejrzewam że będzie w porządku.

Podsumowując, zanim zaczniecie zamawiać nowe czujniki, czy mieliście np. innej generacji czujniki, to warto najpierw zmienić ustawienia w forscanie. Tym bardziej że licencja na rok i Aktywator wyszło mi 89 zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie wiem jak w przypadku Mondka po lifcie czy nie ograniczyli możliwości wyboru generacji, ale to pewnie ktoś kto ma takiego mondeusza to może sobie podejrzeć.
karoolpl jest offline   Odpowiedź z Cytatem