View Single Post
Stary 04-09-2020, 21:18   #37
GRE8
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 ecoboost [160KM]
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Wartości geometrii zawieszenia - poszukuję.

mam mk5 od 5tys km ...
już w pierwszych kilometrach wyczułem, że jest coś nie tak z tą geometrią.
Jest duże poczucie wrażliwości na wiatr nawet jak tego wiatru nie ma.

Zacząłem od regulacji ciśnienia (koła 16" balony)
Niestety nie pomogło. Co chwilę czuć bardzo delikatnie, że auto jest jakieś takie nerwowe, jakby chciało co pół sekundy jechać raz w lewo raz w prawo .
Nie bardzo można przypisać do tego jakiegoś szczególnego rodzaju nawierzchni.
Kierownicę mam bardzo delikatnie skoszoną w lewo ale to dosłownie 2milimetry.
Jak jadę na równej drodze i puszcze kierownicę po chwili auto delikatnie wędruje w lewą stronę. Czasami mam poczucie jakby to droga chciała kierować kierownicą - takie wyczuwam delikatne tendencje.
Auto ma przebiegu 55tys km - czyli nic.

Pojechałem na geometrię i okazało się, że wszystko w polu zielonym. Koła idą jedno za drugim. Na serwisie powiedzieli, że nie ma nawet co regulować. Niestety nie poprosiłem o wydruk.

Nadmienię, że w Ciroenie C5 i Peugocie 407 fabrycznie występował problem z geometrią.
Po ustawieniu jej w fabryczne wartości auto na studzienkach uciekało w w tę stronę po której była studzienka. Problem był do rozwiązania, ale trzeba było wyjść poza wartości serwisowe z tylną zbieżnością kół. Jak zalecane wartości były w granicach od 14 do 23 stopni to należało ustawić je na 7. Wiedzą o tym nieliczni i dociekliwi. Mi też to zajęło 3 wizyty na geometrii i przewalone forum od dechy do dechy ale się udało.

Myślę , że w Mondeo mk5 jest podobny problem tylko trzeba znaleźć rozwiązanie.
Wiem już z pewnością, że wartości w polu zielonym nie gwarantują stabilnego prowadzenia pojazdu.
Trzeba zdawać sobie też sprawę, że nie każdy kierowca w ogóle wyczuwa takie detale i będą pisać, że mk5 idzie jak po szynach nawet jeśli tak nie jest.

Cytat:
Napisał Jakub Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jutro jadę na geometrię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i jak po geometrii ? Ustawiłeś zgodnie z tym co przesłał kolega ?
GRE8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem