View Single Post
Stary 06-09-2020, 23:04   #65
SławomirM
ford::amateur

Imię: Sławek
Model: S-Max
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Wentylator od chłodnicy nie działa -silnik sie grzeje -nie działa klima

Zamiennik niestety nie ma żadnych oznaczeń jest sprzedawany na Allegro przez kilka firm ale widać, że jest to ten sam produkt tylko dystrybuowany przez różnych sprzedawców.

Bump: Przeszukałem forum i widziałem parę wpisów (co prawda dość starych) opisujących podobne problemu z wentylatorami spowodowane uszkodzoną wiązką przewodów dochodzących do wentylatora lub samego sterownika. Po przeczytaniu tych wpisów zastanawiam się czy w moim przypadku może być tak, że diagnoza mechanika jest jednak zbyt pochopna, że uszkodzony jest znów moduł. Po ostatniej wymianie miałem taki objaw, że pochodził dosłownie 2 dni - później po ostrej jeździe na autostradzie i stanięciu w korku przestał się włączać wentylator ale jeszcze tego samego dnia znów zaczął działać i tak działał bez problemów przez następne 3 tygodnie aż któregoś dnia znów przestał działać i tak jest do dziś. Mechanik sprawdził czy wentylator działa "na krótko" i stwierdził,że moduł nie przekazuje na wyjściu napięcia więc to on jest znów uszkodzony. Czy może ktoś się wypowiedzieć w tym temacie jakie jest prawdopodobieństwo, że to jednak nie moduł ale kable? (odczyt błędów z komputera wskazuje błąd zwarcie do masy).
SławomirM jest offline   Odpowiedź z Cytatem