Cytat:
Paliwo, drogi, wiatr w oczy , wszystko ma znaczenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kto za granicą na wszystkich drogach i autostradach jeździ +30 do dozwolonej prędkości ? To jest jedna z przyczyn dla których za granicą to pali mniej. Dość często obserwuję cudowne przemiany polskich kierowców z chwilą przekroczenia granicy.
|
Do Włoch jadę na automacie 130 km/h - oczywiście są fragmenty z ograniczeniami do 110 km/h i jest też odcinek zwykłej drogi w Czechach i Austrii. Średnie spalanie skorygowane (i potwierdzone przy dystrybutorze) to około 6.2 l/ 100 km/h. Jeździłem u nas 130 km/h na automacie na autostradzie i zawsze wychodziło mi z 6.5 - 6.8 l / 100km (przy 140 km/h bedzie do blisko 7-miu, a przy 150 km/h około 7.2 l/100 km).
Jedną rzecz na którą zwróciłem uwagę to szum opon. Jest wyraźna różnica między odcinkami autostrad. Na logikę przyjmuję, że jak opony mniej szumią to opory toczenia i spalanie też będzie niższe