Odp: Wymiana kompletnego silnika 1,5 ecoboost
Cześć, szukałem na tym forum podobnego tematu i chyba znalazłem. Jestem jeszce właścicielem C-Maxa z silnikiem 1.5 ecoboost, który to silnik właśnie serwis wstępnie zakwalifikował do wymiany. Zaczęło się od sygnalizacji check engine (migającej) a kilka sekund później drgań całego samochodu. Następnie Zatrzymanie się szybkie na stacji benzynowej i uruchomienie usługi assistance 12, która co muszę przyznać zadziałała w miarę szybko i sprawnie. Pierwsza diagnoza: nie działała zupełnie drugi cylinder i silnik do wymiany. Auto z rocznika 2016 (lipiec), przebieg 72 tys., regularnie serwisowane w Fordzie. Wcześniej w lutym była wymieniana pompa chłodnicy i rozrząd - profilaktycznie trochę wcześniej. Serwis wycenił koszt wymiany silnika na 20 tys. Ze swojej strony zleciłem jego rozebranie i jednoznaczne stwierdzenie co jest przyczyną awarii. Czekam na to co ustalą. Może ktoś z Was ma jakieś sugestie. Dodaję, że w sprawach technicznych jestem mało obeznany i wiem tylko najbardziej podstawowe rzeczy.
|