Temat: [Mondeo 2014- ] Modyfikacja fabrycznego audio
View Single Post
Stary 18-09-2020, 18:39   #550
yaro74
ford::amateur

Imię: Jarek
Model: Ford fusion
Silnik: Hybryda pług in
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Modyfikacja fabrycznego audio

czytam posty i .... audiofilem nie jestem , ale róznice w dzwieku jakieś rozpoznaję, nie mam wiedzy jak spece od car audio, ale tez potrafie sam troche zrobić
Z doswiadczenia z mojego poprzedniego auta wiem ze można i warto troche poprawić fabryke.
Ja poszedłem droga bez inwazji w instalecje wzmacniacza i radia.
Stanęło na wygłuszeniu drzwi, tylnej półki(sedan) i wymiana głosników. Jestem w połowie drogi, wytłumione drzwi przednie i wymienione głosniki. Wybór przód focal rse165 kupione w promocji za 300pln, regularna cena to ok 440pln. Wymianie uległy głosniki w konsoli srodkowej i półce tylnej, wybór to polecane w temacie herz 87 mm. Dodatkowo tylna półka w macie wygłuszajacej i akustyczne. Do zrobienia jeszcze tyne drzwi, też wytłumienie i wymiana głosników. Mam hellix b62c, ale zastanawiam sie nad pozostaniem przy focalach.
Wrażenia, nie jestem fachowcem w opisywaniu dzwieku wiec jesli kogos mój opis rozsmieszy to trudno, ale ogólnie jest poprawa jakości dzwieku. Pojawiły sie tony wysokie, w moim odczuciu bardzo przyjemne delikatne, nie nachalne, bas stał sie bardzo przyjazny dla ucha, jest soczysty ale nie dudniący jak przed modyfikacja.
Myśle ze po zrobieniu tylnych drzwi bedzie już bardzo zadaowalająco jak dla mnie.
jako że mam sedana to w tylnej połce zamontowane sa 7x9 wofery, (moze to cos innego, nie wiem) i te pozostawię fabryczne.
może z czasem pojdzie wytłumienie dodatkowo nadkoli tylnych, chociaż w mojej wersji juz to niezle wygląda.
a co do do systemu redukcji szumów, nie zauważyłem jakichs negatywnych skutków zmian głośników, być może jest to skutkiem tego ze sluchanie muzyki w moim fordzie zaczyna być przyjemne dla mnie i robie to teraz troche głośniej.
aha, sam acm faktycznie jest kiepski, jest teraz poprawa ale to nie jego zasługa. mialem wymieniac na wersje europejska ale chyba sobie daruję, radia internetowe w android auto całkiem nieżle działaja. fajnie byloby lączyc sie z android auto bezprzewodowo, ale może cos sie ogarnie. Po zmianie tyłu, może za jakies 3 tygodnie, podzielę sie wrazeniami, moze ktos idzie ta samą drogą w poprawie fabryki.
kostki do fabrycznej instalacji zeby podpiąc niefabryczne głosniki mozna kupić po ok 2-3 pln na popularnym serwisie polskim
yaro74 jest offline   Odpowiedź z Cytatem