View Single Post
Stary 20-09-2020, 15:03   #15
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: 2.0 TDCI 136KM 09r. FAP - wypala FAP co +/- 200km i mocno przy tym Szarpie.

Jak ja pytałem kiedyś na grupie o dpf, to kilka osób pisało że z zamiennikami mają problemy, ciągle się wypalają, musieli je reklamować i wymienić na używany oryginał i dopiero mieli spokój. Dlatego ja w kwietniu wstawiłem używany oryginał po regeneracji od znajomej firmy. Tylko tak jak napisałem, strzelił mi przewód od turbo na autostradzie, przejechałem niecałe 50 km z dymieniem i okazało się że go totalnie zawaliło. ani wypalanie statyczne ani w czasie jazdy tak na sucho tego nie dopali. Płukałem całą dobę płynem, po 3-4 godziny na każdym boku a potem w pionie i go odetkało. Płyn rozpuszcza sadzę, właśnie te popioły o których piszesz że zostają, to rozpuści i wypłukujesz potem razem z wodą. Dlatego moim zdaniem, jeżeli filtr nienjest uszkodzony mechanicznie, to niezależnie od stopnia zapchania możesz go wypłukać, wyczyścić i będzie dslej okej, wolałem zaryzykować 49 zł i 3 dni roboty niż 500 złotych za regenerację. Chociaż na przyszłość kupiłbym od razu dwa płyny za 98 zł, płukałem razem z katalizatorem i musiałem kombinować, żeby nie brakło.
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem