Odp: 1.6 TDCi wymiana filtra paliwa-wkład czy cały
Jestem po wymianie wszystkich filtrów i oleju. Po przeczytaniu tematu , oraz oglądnięciu filmów na yt (jakiś anglików) podjąłem wymianę i odpalił bez problemu.
1. Zdjąłem plastikowa pokrywę zakrywającą cały silnik.
2. Odkręciłem uchwyt pokrywy będący na filtrze paliwa.
3. Odpiąłem wężyki paliwowe, założyłem woreczek foliowy na nie, aby nie dostał się syf do nich. Oraz umieściłem je do góry aby nie wlewało się z nich paliwo
4. Odkręciłem filtr od koszyka w którym się znajduję.
5. Rozkręciłem filtr i wymieniłem na nowy :
a. Kręciłem na lewo i prawo korek spustowy i wyciągałem go do góry, spuszczając paliwo przez otwór na spodzie.
b. Odkręciłem śruby i zdemontowałem filtr od pokrywki.
c. Zamontowałem nowy filtr do pokrywki i przykręciłem śrubami
d. Kręciłem na lewo i prawo wciskając korek od spustu, po czym go zablokowałem
6. Zamontowałem z powrotem filtr do koszyka, patrząc czy na spodzie nie została plastikowa nakrętka, jak coś to usunąć.
7. Przykręciłem filtr do koszyka śrubkami.
8. Zapiąłem wężyk dolotowy do filtra – ten na którym niema wtyczki elektrycznej.
9. Do wyjścia z filtra (idącego na pompę paliwa) zapiąłem gruszkę do przepompowywania paliwa z zaworem zwrotnym kupioną na allegro za kilkanaście złotych.
Średnica węża to 8mm (występują w innych rozmiarach). Naciskając z kilkanaście razy gruszkę przepompowałem paliwo z zbiornika przez filtr do butelki. Dzięki temu pozbyłem sie w wężyku zasilającym i filtrze powietrza.
10. Zdjąłem wężyk od ręcznej pompki. A szczykawką wlałem do wyjścia filtra trochę paliwa. Aż zaczęło się przelewać.
11. Tak samo, wlałem szczykawką palio do węza aż zaczęło się przelewać i wsadziłem wąż do filtra. Użyłem do tego paliwa spuszczonego podczas napełniana filtra.
12. Odpaliłem silnik i od razu dałem obroty powyżej 2000. Potrzymałem z ok 20s.
13. Potem zostawiłem na chwilę aby sprawdzić prace silnika, oraz czy nie wycieka coś wokół filtra
14. Zgasiłem silnik i zakręciłem do filtra uchwyt do pokrywy silnika.
15. Zmontowałem pokrywę.
Ostatnio edytowane przez Decybelq ; 20-09-2020 o 19:04
|