Cytat:
|
czy w ogóle taka zabawa miałaby sens ?
|
Nie, nie rób tego, zniszczysz cewkę.
Trzeba sprawdzić ciśnienie na listwie podczas schodzenia z obrotów, jeżeli byłoby ok, to raczej wtryskiwacze do robienia(?). Stuprocentowej pewności nigdy nie ma.
Ciśnienie na wolnych obrotach ma dopuszczalną tolerancję +/-50 barów, po jej przekroczeniu wyłączany jest silnik przez PCM.
Są co prawda metody sprawdzenia profili sygnału sterującego wtryskiwaczy na silniku, ale ja tego nigdy nie widziałem żeby ktoś robił w warsztacie, być może zaawansowany diagnosta z oryginalnym IDS-em lub z oscyloskopem warsztatowym (chodzi o sprzęt połączeniowy) może to zrobić.
Można by jeszcze raz zrobić próbę przelewową z kilkakrotnym wchodzeniem na wysokie obroty tak na około 10 sekund i powrót do wolnych obrotów(wciśnięte sprzęgło, ograniczone są wtedy do 3.000). Bo te błędy pokazują rozbieżność między ciśnieniem zadanym przez PCM i rzeczywistym - pytanie, czy przyczyna nie leży w uszkodzeniu wtryskiwaczy, w ich bardzo dużych przelewach.
Jest olbrzymia niepewność w diagnozowaniu przy zamiennikach zaworków. Ja nie jestem zawodowcem pompiarzem, ale już tyle nasłuchałem się o kłopotach z zamiennikami zaworków i rozpylaczy do wtryskiwaczy Delphi, że nigdy bym tego nie zamontował, nawet gdyby dawali mi je za darmo. Po prostu nie i koniec...