View Single Post
Stary 22-09-2020, 23:08   #6
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: Odp: zawór podciśnienia pierburg jakie skutki złego podłączenia?

Cytat:
Tak mi się jakoś zdaje że nie ma wpływu gdzie in a gdzie vac .
Ma wpływ, inaczej nie byłoby to w ogóle opisane za zaworze. Ja miałem problem z mocą, szukaliśmy właśnie w podciśnieniu, wymieniłem zawór, zrobiłem nową wtyczkę i wiązkę, bo był złamany przewód i słabo łączyło, ciągle był problem i nie mogliśmy znaleźć. Przy poprawnym podłączeniu auto było muł totalny, przy odwrotnym miał moc, ale losowo, były momenty że jako tako jechał, a były takie że ciągnął jak szalony, przy poprawnym podłączeniu znowu muł, brak mocy. Dłuższy czas jeździłem z odwrotnym podłączeniem, bo po prostu było lepiej, ostatecznie po kilku tygodniach okazało się że winny był czujnik geometrii w turbosprężarce, tak zwany czujnik kopiowania turbo lub położenia turbo/geometrii, który przekazuje faktyczne ustawienie geometrii do sterownika, a ten reguluje zawór pierburga. Wskazywał losowe i niestałe wartości, przez co moc też była losowa, wydaje mi się też, że zawór nie pracuje w trybie zero-jedynkowym. Załączam zdjęcie czujnika, nie dość że był zardzewiały i wbity do końca, a powinien wystawać i być wciskany przez geometrię, to do tego nawet w stałym położeniu wartości sie ciągle zmieniały. I jak podcisnienie bylo dobrze podlaczone to w ogole nie bylo mocy, a przy odwrotnym bylo duzo lepiej, ale losowo tak jak czujnik wyslal pomiar, momentami jechal bardzo dobrze.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC_4977.jpg (98.1 KB, 130 wyświetleń)
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem