Odp: Gdzie mocowane są pasy w przednich fotelach obrotowych?
Dobra, postaram sie jaśniej.
Na forum kamperowym temat był dyskutowany, wnioski- obrotnice a szczegolni ich łożyska nie mają wystarczającej wytrzymałości żeby nie wyrwało fotela razem z pasażerem, dlatego mocowania pasa powinny być w podstawie fotela PONIŻEJ obrotnicy.
to sugestie z forum...teraz co wiem:
zadzwoniłem do sprzedawcy homologowanej i testowanej obrotnicy i zapewnia że problem nie dotyczy tylko transita i że w innych kilku markach mocowania pasa są też do fotela powyżej obrotnicy oraz co istotniejsze że obrotnica była testowana dla pasazerów do 130 kg i wytrzymala...wiec na tyle daja gwarancję...
( ciekaw jestem jak prędckośc byla na testach... o jak wiemy energia kinetyczna rośnie z KWADRATEM prędkości...)
i tu zacząłem sprawdzać jak to wygląda w fabrycznych fordach z obrotnicami, a że nie ma żadnego euroline w pobliżu to zostały zdjęcia - na których widac że mocowanie końcówki pasa jest do podstawy fotela a zapięcie do samego fotela...
i stad pytania do właścicieli euroline lub kamperów ( ta obrotnica szła na pierszy montaż do dużych firm budujących na Fordzie ):
- czy pod plastikiem macie takie same podstawy jakie są np w touneo?
- jesli tak to czy dobrze widze że końcówka pasa jest mocowana przy narożniku podstawy , tam gdzie jest podwójna warstwa (= podwójna wytrzymałość- po coś to tam jest!) blachy od strony drzwi?
- gdzie dokładnie do cholery jest to gniazdo w które wkreca sie śrubę mocujaca końcówkę pasa?
bo może po prostu nawiercę tam otwór, a zdobycie i oryginalnych ( ta sama wytrzymałość) śrub i nakrętki mocowania pasa - pewnie czworokątnej- to problem dużo mniejszy niż zobycie oryginalej podstawy z fotela euroline co zapewne jest porównywalne z szansą wygranej w lotto...
mam nadzieje że wyjaśniłem co mnie nurtuje.
P.S. w toku jazdy pojawiły sie kolejne problemy np żone cierpną nogi bo przednia krawędź siedziska wrzyna sie w uda - w końcu fotel jest wyższy o 38 mm - najprosztsze wyjscie podnieśc podłoge pod stopami pasażera, zwłasza że u mnie nie ma tam nic - tylko plastikowa wyściólka podłogi a pod nia blacha karoserii, aż sie prosi o wygłuszenie - tak ze 2 cm zalatwiłoby sprawę. W eurolineach jest tam jakieś wygłuszenie ?
Aha i dodam ze mam fotel pilotówke z wersji autobus wiec bez kolebania tył/przód...
Ostatnio edytowane przez sebbos ; 29-09-2020 o 14:03
|