View Single Post
Stary 05-10-2020, 16:46   #10
Radix78
ford::amateur

Imię: Radek
Model: Focus MK2 lift
Silnik: 1.6L Duratec 16V Ti-VCT(115PS)Sigma
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Wymiana modułu poduszek powietrznych konieczna?

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Można/trzeba wykonać próbę kasowania - tyle, że to nie jest błąd, tylko status 'po kolizji'. Kasuje się to nieco inaczej niż błędy.
Można próbować samemu - ELMconfig chyba da radę - choć z oczywistych powodów ja nie próbowałem.
Elektrycy samochodowi na pewno powinni dać radę.
Odgrzeję trochę kotleta..Posiadam Focus'a MK2 Lift 2009 po kolizji (wywalone poduszki pasażer/kierowca). Zakupiłem deskę rozdzielczą wraz z poduszką pasażera, poduszkę kierowcy i zestaw pasów bezp.(moje nie wywaliły). Sensor poduszek podobno jest zbędny. Zamierzam sam wymienić konsolę i stąd moje pytanie: jak odepnę akumulator wymienię deskę, podłączę poduszki do sensora z błędem poduszek to jest bezpieczne? Czy błąd poduszek jestem w stanie skasować za pomocą kabelka ELM327 v4 - Interfejs Vscan STN2120 VIAKENA oraz programem Forscan lub ELMconfig? Czy wymieniać również czujnik uderzeniowy? Czy jeśli on jest uszkodzony po kolizji nastąpi ponowne wystrzelenie poduszek w chwili podłączenia akumulatora? Proszę o poradę.
Radix78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem