Temat: [Mondeo 2007-2014] 6 biegowy automat - jak się sprawuje?
View Single Post
Stary 06-10-2020, 16:48   #442
dyzio19
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: mondeo mk Iv
Silnik: 2.0 TDCI 140km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 6 biegowy automat - jak się sprawuje?

Witam mam problem z moim 6cio biegowym hydraulikiem.
Na początek kilka faktów.
Mam zrobioną aktualizację softu skrzyni.
Miałem (przez poprzedniego właściciela) jakieś 30-40tyś temu wymieniany olej w skrzyni (wymiana statyczna). ok 3lata temu.
Auto ma chipa na niby na 175koni. Ale pamiętajmy że ta skrzynia występuje również w 200konnym 2.2 litra w mondeo więc myślę że to nie problem.
I teraz o co chodzi. W te wakacje podczas jazdy nad morze auto całe załadowane 4 osoby. Auto przy prędkości ok 80km/h przy delikatnym przyśpieszaniu zaczyna szarpać, przy dynamiczniejszej jeździe szarpania nie ma. Dodatkowo zaczyna się to robić dopiero jak skrzynia się rozgrzeje na zimnym oleju nie zaobserwowałem. Ten sam scenariusz zaczął się robić przy prędkości ok50 km/h. Zacząłem nieco szukać i najbardziej podchodzi mi to pod przycinające się zawory sterujące w kasecie hydraulicznej skrzyni jednak to info nie pochodzi użytkowników dokładnie tej skrzyni a ogólnie skrzyń automatów. Widziałem na youtube jak koleś rozbierał te zaworki i je tam troszkę czyścił i polerował w środku aby płynniej chodziły.
Pytanie do was czy ktoś w 6cio biegowym hydrauliku robił takie rzeczy z zaworami w kasecie sterującej. A może macie inne pomysły....
dyzio19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem