Temat: [Fusion - Mondeo USA] Klimatyzacja - Sterowanie klima
View Single Post
Stary 08-10-2020, 18:50   #1
ZSWJasko
ford::beginner

Imię: Jaśko
Model: Fusion Titanium
Silnik: 2.0 EB
Rocznik: 2014
Domyślnie Klimatyzacja - Sterowanie klima

Witam. Problem pojawił się z minuty na minutę, dziś. Mianowicie autko użytkuje od rana, zawsze AC on / auto i zazwyczaj dobieram tylko temperaturę, zazwyczaj miedzy 19-22 stp C. Dziś normalnie od rana wszystko działało. temp na 21 ustawiona i tak przez cały dzień. Około 17, gdy przemieszczałem się od klienta do klienta, zapanowała cisza w aucie. Panel klimatyzacji wyłączony, w SYNC sterowanie wyłączone.

Trochę się zdziwiłem, ale że się spieszyłem, włączyłem AC on/ auto i ustawiłem 20 stp bo za ciepło się zrobiło. Nagle po sekundzie z nawiewów wyleciało ciepłe powietrze. Wciskam więc "-' na klimie a tam dalej ciepło, dopiero gdy dojechalem do "LO" zaczęło lecieć chłodniejsze powietrze, jednakże zdaje mi się ze to temp powietrza z zewnątrz a nie z "klimy". Wyłączyłem klime całkiem i włączyłem jeszcze raz i tym razem sam sie zaskoczyłem wskazaniami: w menu klimatyzacji w SYNC, pokazało mi 80stp C!!! daje na minus i mogę zmieniać co +/- 10stp C, ale od +10st co +/-1 do +6, po czym dalej obniżając temp schodze do dokładnie takiego wskazania: 00.00 stp C, dalej obniżając do: 0.00 stp C a jeszcze obniżając do "małe zero górne 0,00". obniżając dalej, 16.0 stp C. Dziwne wskazania utrzymywały sie do 4-5 uruchomień. Wyłączyłem klime całkiem i jeździłem godzinę bez. Juz pod koniec pracy pod domem, włączyłem znowu klime, wskazania były "normalne" ale dalej leciało ciepłe powietrze.

Zadanych błędów w kompie nie ma odnośnie klimatyzacji. Wyskakuje mi tylko błąd akumulatora, ale to już od dawna i ponoć tak ten typ ma i nigdy to nie miało wpływu na działanie czegokolwiek.

Pytanie: C osie z....ło? Czy po prostu skończył się już czynnik i trzeba "nabić" czy może nieszczelność, czy szlag trafił klime albo sterownik ? Myślę że, gdyby sterownik ale sprężarka to jakiś błąd by wyskoczył ?

Pozdrawiam.
ZSWJasko jest offline   Odpowiedź z Cytatem