Programowanie TCM
Witam!
Posiadam Focusa z 2012 roku z silnikiem 2.0 Benzyna i skrzynią DPS6. Samochód jest sprowadzony ze Stanów (nie przeze mnie, lecz poprzedniego właściciela). Uszkodzeniu uległ moduł TCM - W ogóle nie sterował jednym z silników sprzęgła a co za tym idzie, jednym sprzęgłem. Udało mi się kupić drugi moduł o dokładnie takim samym numerze. Po podłączeniu i przeprowadzeniu kalibracji auto ma wszystkie biegi... A przynajmniej przez chwilę. W pewnym momencie auto przestaje zbijać biegi w dół, wciąż nie pokazując błędów. Zauważyłem, że nie wbija biegów które w parametrach ForScana są oznaczone poprzez YES w polach "X Gear is blocked Due To Gear Jump Occured". Jeśli w tym momencie się zatrzymam, wyłączę zapłon, chwilę odczekam i odpalę to nawet pojedzie dalej. Jeśli tego nie zrobię to na liczniku wyskoczy "Transmission fault) i koniec, sprzęgła zaczynają się ślizgać, bieg zostaje wbity taki jaki był i już go nie zmienia.
Pomyślałem, iż wynika to z faktu, że TCM jest z innego auta z prawdopodobnie innym silnikiem (Stary miał numer SW BV6P-7J104-DD, nowy ma FV6P-7J104-JF). Stąd moje pytanie - czy jest jakiś w miarę pieniądzooszczędny sposób by przeprogramować TCM/skopiować pamięć z starego do nowego TCM?
Pytałem w serwisie forda (jedynym w moim województwie) i nie są w stanie zaprogramować tego TCM w Amerykańskim samochodzie.
Znalazłem w necie człowieka który jest w stanie zaprogramować mi ten moduł, lecz musiałbym mieć VCM2 - albo dobrego klona albo oryginał - Może koś na forum umie podpowiedzieć czy koś byłby skory pożyczyć (oczywiście za opłatą), bo jakoś wydawać tysiące na oryginał lub strzelać u chińczyków nie wydaje się rozsądne.
|