Odp: Programowanie TCM
On ma to narzędzie, jednak jest za granicą. Robi to zdalnie, tylko trzeba mieć przypięty VCM do własnego kompa i zainstalowane VCI manager.
Szkoda, że do Katowic mam ponad 100 km :/ A TCM mieliście również używany i programowaliście?
Też tak najpierw myślałem - przed wymianą TCM zamieniłem oba siłowniki miejscami, lecz błędy wciąż takie same. Przemierzyłem wiązkę, sprawdziłem czy piny nie są rozgięte. Nic. Więc zacząłem szukać nowego TCM, co nie powiem było ciężkie. Ale jest, podpinam, robię Adaptacje biegów i sprzęgła i.. auto rusza i do przodu i do tyłu (wcześniej nie było wstecznego i biegów z tego samego wałka). Jadę na jazdę próbną i lipa. Jeśli odczekam moment i zrobię adaptacje ponownie wszystko przebiega pomyślnie i można jechać, przynajmniej przez moment.
Bump: Udało mi się wyszperać na necie, że stare oprogramowanie pasowało do samochodu (BV6P-7J104-DD od 20 marca 2013 dla silnika 2.0)
Nowe natomiast jest dla silnika 1.6 - FV6P-7J104-JF z lipca 2017
I chyba tu się coś nie zgadza
Bump: Najnowsze dla 2.0 Benz podając (na jakiejś ruskiej stronce) - FV6P-7J104-GE - z dnia 21 listopada 2017 roku
|