Mondeo mk5 hybrid (
sedan, 2015), wersja europejska, sync2, radio standard - dołożenie kamery cofania (udało się
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).
Chciałem się podzielić know-how najtrudniejszej (dla mnie) części czyli (bezstratnym
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. rozebraniem klapy bagażnika / ściągnięciem plastykowej blendy w której osadzona jest kamerka.
Na sieci są rysunki "
03 Luggage Compartment Lid Moulding.pdf" z lakonicznym opisem, jednak robiąc to pierwszy raz lepsze są fotografie...
Wiązkę klapy oraz wiązkę kamerki (razem z kamerką) kupiłem na allegroszu (500monet/kpl). Sprzedający dorzucił w gratisie czarny plastik w którym osadzona jest kamera.
Po zdjęciu filcu na klapie i podpięciu całości na próbę okazało się że dawcą był Fusion czyli we wiązce klapy nie ma 2 przewodów sterujących: tylnej lampy przeciwmgielnej i cofania. Po przemyśleniu wróciłem do założenia oryginału, ale wcześniej wciąnąłem do niej brakującą tam wiązkę kamery (z zakupionego amerykańskiego dawcy).
Hint: pojedyncze piny w kostkach da się wyciągnąć po odpowiednim podważaniu np wąskim śruborkętem ząbka obok pina.
Wciągnięcie do docelowej wiązki a pomocą linki/żyłki do peszli + sznurka.
Kamerka była amerykańska wiec przy programowaniu Forscam-em trzeba było to też ustawić/wybrać (NTSC zamiast PAL?).
Gdy całość zadziałała "w powietrzu" zabrałem się do ściągnięcia plastikowej blendy pomiędzy światłami (w kształcie litery X).
Na fotografiach nie widać całości A-Z, ale widać kluczowe (wydaje się że najtrudniejsze) momenty.
Na końcu przy okazji zmieniłem żaróweczki oświetlenia tablicy rejestracyjnej na led-owe.
----
*Disclamer :-) Oczywiście całość robi się na własne ryzyko.