View Single Post
Stary 18-10-2020, 16:31   #1
kaszkasz1
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: S max
Silnik: 2.0 TDCi 140 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Wtryski pracują pięknie ale po chwili silnik zaczyna kołysać tak jak by EGR zaczął mi

Witam
Od początku....
Nadszedł czas w moim aucie na regenerację wtryskiwaczy ponieważ zaczęły kuleć na zimnym silniku. Po oddaniu wtrychów do specjalisty okazało się że moje przypuszczenia co do ich stanu były jak najbardziej trafione. Wtryski zostały poddane kompleksowej regeneracji razem z odnową i kodowaniem cewek. Pomyślałem sobie że jak już mam zdemontowane wtryski to zdemontuje kolektor dolotowy do czyszczenia i zawór EGR ( Nobla bym dał temu inżynierowi który wymyślił tą dolną śrubkę mocująca ten zawór). Kolektor wyczyszczony a zawór wymieniony na nowy ponieważ stary uszkodzony był mechanicznie i czyszczenie nie dało rezultatów. Motor poskładałem do kupy i się zaczęło. Wtryski pracują pięknie ale po chwili silnik zaczyna kołysać tak jak by EGR zaczął mieszać spalinami. Podłączyłem kompa i błąd P1335:77-64C " Działanie układu EGR przy czujniku położenia przepustnicy w położeniu na biegu jałowym" . Objawy są taki że po skasowaniu błędu silnik pracuje trochę równiej i jak ruszę do momentu przekroczenia 2000 tyś obrotów auto jedzie normalnie ale jak już się przekroczy zakres tych obrotów nagle wywala checka na desce awaria silnika zapala się kontrolka ESP i jazda wygląda tak jakby za autem ciągnął statek. Sprawdziłem podciśnienia do przepustnicy i zauważyłem że jak odłączyłem przewód podciśnienia z przepustnicy to elektrozawór zaczyna głośno pierdziel przez 2 sek i się wyłącza. Jak nim potelepie to zaczyna znowu chwilę pierdzieć i tak co chwilę. Jak zaczyna pierdzieć to silnik zaczyna równo pracować. Panowie pytanie czy ten zawór pietburga ma cały czas pracować czy załącza się co chwilę bo przypuszczam że wina leży po stronie podciśnienia i przypadek losowy że zawór szlak trafił jak złożyłem motor do kupy i odpaliłem go. Co o tym sądzicie , gdzie jeszcze poszukać przyczyny powracającego błędu.
Z góry dziękuję za sugestie i podpowiedzi...
kaszkasz1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem