View Single Post
Stary 18-10-2020, 23:51   #153
piterek45
ford::average

Model: S-MAX
Silnik: 2.2 tdci 200hp
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Szarpanie w trakcie przyspieszania 2.0 tdci

W 2017roku walka z szarpaniem zakończyła się sukcesem o czym pisałem w tym wątku
Przez ostatnie kilka lat miałem wiele zapytań o sprawę szarpania w moim aucie i sposobu na usunięcie usterki, więc odświeżam temat
Minęły 3 lata od wymiany zaworu regulacji ciśnienia na pompie i niestety od jakiś kilku miesięcy ponownie zacząłem borykać się z problemem szarpania a w późniejszym etapie dłuższego kręcenia rozrusznikiem przy odpalaniu .
Objawy :szarpanie w trakcie przyśpieszania z elementami odczucia braku paliwa
Uruchamianie silnika jak na loterii czasem 1-2 obroty i pali a niekiedy najczęściej na ciepłym silniku 10 sekund i więcej.
Ponownie założyłem że winę za te objawy ponosi zawór regulacji ciśnienia.
Wstępna diagnoza została poparta szybką diagnostyką Forscanem

Dla niewtajemniczonych uruchamiamy forscan /łączymy się z samochodem/wybieramy sekcje wskaźniki/wybieramy ciśnienie szyny paliwowej/w opcjach zaznaczamy ciśnienie w BAR reszta pozostaje auto/
Teraz po wybraniu wskaźnika szyny pozostaje tylko nacisnąć w górnej belce ikonę PLAY

Przechodzimy do wstępnej diagnostyki poprzez uruchomienie rozrusznika i obserwacji wskazań ciśnienia .
Z moich obserwacji wynika że potrzebne ciśnienie do uruchomienia silnika to około 150 bar
Przed wymianą zaworu reakcja na budowanie rozrusznikiem ciśnienia na listwie CR oscylowała w granicach 4-5 obrotów silnikiem do najgorszych wyników przypuszczam 30 obrotów kręcenie około 10 sekund aby osiągnąć 150 bar i pozwolić zapalić auto
Po wymianie zaworu ciężko nawet sprecyzować kiedy się pojawia 150 bar bo silnik startuje natychmiastowo ,ale powiedzmy 0.5-1 obrotu silnikiem i pali.
Nadmienię że wszelkie objawy związane z szarpaniem oraz ewentualnym w odczuciem kierującego o chwilowym braku paliwa przestały istnieć.
Odczuwam wyższy moment obrotowy w zakresie 1500-2000 obrotów ,samochód reaguje natychmiastowo na przyśpieszenie i bez zacięć wkręca się w obroty
Według wskazań wskaźnika ciśnienia na zimnym silniku w trakcie pracy na wolnych obrotach ciśnienie oscyluje w zakresie 395-400 bar
Temperatura otoczenia w granicach 10-12 stopni
Takie parametry są w moim aucie o przebiegu 315 tys km i u mojego kumpla przy przebiegu 420 tys w mondeo MK4
Jako ciekawostkę dodam że po wymianie zaworu w widoczny sposób zmniejszyło się kopcenie auta. Mam fabrycznie bez DPF więc coś tam zawsze przykopci jak to diesel
Najbardziej było widać w nocy w światłach samochodu jadącego za mną.
Teraz kopcenie jest praktycznie niezauważalne

Zawór przykręcony jest od dołu do pompy cr marki Siemens ,pompa znajduje się pomiędzy akumulatorem a silnikiem
Aby dostać się do zaworu należy zdemontować całkowicie filtr powietrza w raz z obudową oraz krótką rurę idąca za silnik (foto)
Należy mieć klucz 36 lub tak zwanego morsa do odkręcenia zaworu
Niestety ruch jest niewielki więc trzeba trochę pokombinować .
Wtyczka zaworu zapina się od strony silnika i należy ją zepchnąć w dół odchylając języczek blokady w bok w kierunku silnika

Generalnie zachęcam wszystkich do samodzielnej wymiany gdyż jest to bardzo prosta operacja

ORYGINAŁ VDO/SIEMENS.
STOSOWANY W POMPACH SIEMENS/VDO/CONTINENTAL. A2C59506225 (WKLEJAMY TEN NUMER W WYSZUKIWARKĘ GOOGLE BĄDZ ALLEGRO)
Ewentualnie klikamy w ten link https://www.google.com/search?q=A2C5...hrome&ie=UTF-8
Najczęściej spotykana cena za ten elektrozawór to około 230 zł, dodam że jest to oryginał vdo Siemens

We wszystkich silnikach 2.0tdci z układem paliwowym Siemens występuje ten sam zawór.
Nie wymaga żadnej kalibracji po zamontowaniu WYJMUJEMY WKŁADAMY I MA DZIAŁAĆ.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Zrzut ekranu (2).jpg (11.1 KB, 103 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zrzut ekranu (3).jpg (7.7 KB, 87 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 1603126205440.jpg (41.1 KB, 111 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 1603126259354.jpg (85.3 KB, 134 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez piterek45 ; 19-10-2020 o 21:09
piterek45 jest offline   Odpowiedź z Cytatem