Temat: [Mondeo 2014- ] Wypalanie DPF -objawy
View Single Post
Stary 22-10-2020, 10:30   #432
dizel1982
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Wypalanie DPF -objawy

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale jaki rodzaj DPFa masz w Volvo? Nie masz wskaźnika spalania chwilowego? Nie masz ASS, które przy regeneracji filtra się nie aktywuje - bo wątpię aby samochód sam wyłączył silnik w trakcie wypalania. Ale jeśli tak jest, to rozwiązanie techniczne rzeczywiście jest nieciekawe - w Fordzie jest to zupełnie inaczej rozwiązane. Nie ma szansy aby nieświadomie wyłaczyć silnik podczas cyklu regeneracji.
Wiesz co, mam ASS ale tak jak tu kolega wyżej napisał, ASS nie działa z wielu innych powodów. Np wystarczy że zimą włączę grzanie szyby czy grzanie kierownicy czy foteli i już mam ASS nie aktywne. Latem włączę wentylację foteli czy w gorętsze dni kiedy klima musi działać wydajniej, też ASS jest niedostępny. Więc to kiepski wyznacznik. Aczkolwiek jakiś jest. Chwilowe spalanie? Nie w Volvo. Nie wiem, może to kwestia montowania filtra DPF. W mondeo mk4 filtr jest zamontowany na wydechu. W Volvo jest zaraz za turbiną. Chwilowe spalanie podczas wypalania mam 0.8 - 0.9 ale bardzo często i bez wypalania mam takie chwilowe więc to też słabe. W mondeo takich cyrków nie miałem. I co najfajniejsze, w Volvo wystarczy że stoisz na światłach dłużej jak 4min co się czasem nieraz i na autostradzie zdarza jak jest jakaś kolizja i koniec wypalania, komputer sam je przerwy i paliwo ścieka sobie do miski. W Fordzie również tego nie było. Jak zaczął mi wypalać to wypalał dotąd aż nie skończył. Volvo z tego co pamiętam od zawsze miało problem powiększającym się poziomem oleju podczas wypalania DPF-a i nie umieją sobie z tym poradzić. Co ciekawe, w benzynach Volvo jest ten sam problem. Dlatego to moje pierwsze auto tej marki i pewnie ostatnie. A mogłem wziąć mondeo mk5 Vignale bo mocno nad nim myślałem to mi się zachciało zmian ....

Ostatnio edytowane przez dizel1982 ; 22-10-2020 o 10:34
dizel1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem