Temat: [Mondeo 2014- ] Wypalanie DPF -objawy
View Single Post
Stary 22-10-2020, 13:22   #433
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Wypalanie DPF -objawy

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@kaan1 ASS ma 1000 powodów, żeby nie wyłączyć silnika. Może się okazać, że będziesz czekał tydzień aż "skończy się wypalanie". :-D
Jasne ... tylko jak ASS mi nie wyłącza silnika to pierwszo co sprawdzam to spalanie chwilowe na postoju i już wszystko wiadomo ...

Bump:
Cytat:
Napisał dizel1982 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie w Volvo. Nie wiem, może to kwestia montowania filtra DPF. W mondeo mk4 filtr jest zamontowany na wydechu. W Volvo jest zaraz za turbiną.
W MK5 też jest za turbiną

Bump:
Cytat:
Napisał dizel1982 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I co najfajniejsze, w Volvo wystarczy że stoisz na światłach dłużej jak 4min co się czasem nieraz i na autostradzie zdarza jak jest jakaś kolizja i koniec wypalania, komputer sam je przerwy i paliwo ścieka sobie do miski.
W MK5 raz mi sie zdarzyło że przerwał wypalanie na postoju ... prawdopodobnie spadła temperatura i proces sie zatrzymał. Z reguły doprowadza do końca

Rzeczywiście słabo to wygląda w Volvo. Ciekawe skąd tak duże spalanie na postoju jeśli to nie DPF? W Mk5 tez może być na poziomie 0,8-0.9 l/h (tak jak przy wypalaniu DPF) ale to na zimnym silniku i np. z mocno obciążoną klimą. Tyle, że wtedy to warunki są oczywiste, że nie może być wypalania.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 22-10-2020 o 13:29
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem