Cytat:
@ kaan1
ASS ma 1000 powodów, żeby nie wyłączyć silnika. Może się okazać, że będziesz czekał tydzień aż "skończy się wypalanie". :-D
|
Jasne ... tylko jak ASS mi nie wyłącza silnika to pierwszo co sprawdzam to spalanie chwilowe na postoju i już wszystko wiadomo ...
Bump:
Cytat:
|
Nie w Volvo. Nie wiem, może to kwestia montowania filtra DPF. W mondeo mk4 filtr jest zamontowany na wydechu. W Volvo jest zaraz za turbiną.
|
W MK5 też jest za turbiną
Bump:
Cytat:
|
I co najfajniejsze, w Volvo wystarczy że stoisz na światłach dłużej jak 4min co się czasem nieraz i na autostradzie zdarza jak jest jakaś kolizja i koniec wypalania, komputer sam je przerwy i paliwo ścieka sobie do miski.
|
W MK5 raz mi sie zdarzyło że przerwał wypalanie na postoju ... prawdopodobnie spadła temperatura i proces sie zatrzymał. Z reguły doprowadza do końca
Rzeczywiście słabo to wygląda w Volvo. Ciekawe skąd tak duże spalanie na postoju jeśli to nie DPF? W Mk5 tez może być na poziomie 0,8-0.9 l/h (tak jak przy wypalaniu DPF) ale to na zimnym silniku i np. z mocno obciążoną klimą. Tyle, że wtedy to warunki są oczywiste, że nie może być wypalania.