View Single Post
Stary 22-10-2020, 14:49   #9
kaszkasz1
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: S max
Silnik: 2.0 TDCi 140 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Wtryski pracują pięknie ale po chwili silnik zaczyna kołysać tak jak by EGR zacz

Temat rozwiązany.
Po kilku metodach prób i błędów wyszło zewi bym tego zamieszania jest sam zawór EGR. Pojechałem do zaprzyjaźnionej HM i wziąłem drugi zawór. Po zdemontowaniu tego który mi tyle krwi napsół i założeniu drugiego okazało się że silnik cyka jak nowy. Winnym wszystkiego był pierwszym nowy kupiony zawór. Po odpaleniu silnika dostawał sygnał i pracowal jak tłok. Otwierał się i zamykał i tak na okrągło. Okazuje się że w większości katalogów z częściami występują dwa zawory z firmy Delphi różniące się jednym końcowym numerem katalogowym. Jeden jest opisany że pasuje do silników 2.0 HDI citroen ,Peugeot i inne francuzy a drugi że pasuje do silników 2.0 TDCi ford , Volvo itd. gdzie te silniki PSA są identyczne montowane tu i tu , ale różnią się sterowaniem ich. I dał tego mój zawór kupiony po nr Vin i zamontowany zaczął tak fiksować bo owsem widziałem opisy tych dwóch zaworów i wzięłam ten opisany że jest do Citroenów i innych Francuzów to okazało się że jednak różnica jest. Zawór wymieniony tamten pierwszy zwrócony i auto lata aż miło. Dziękuję wszystkim za pomoc i checi...
kaszkasz1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem