View Single Post
Stary 26-10-2020, 17:46   #1
walimar
ford::average

Imię: Mario
Model: Ford Galaxy III
Silnik: 2,0 DURATORQ TDCI, 143 KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Katalizator - kupić nowy czy spróbować wyczyścić.

Witam serdecznie.
Mam mały kłopot z Fiestą 1,3 8V Rocam (A9JA1). Zauważyłem, że powyżej 40-50 km/h samochód jest istnym mułem. Pedał na maksa w podłodze przyspieszenie praktycznie zero. Wiem, że te silniki nie są demonami prędkości ale jakoś wyprzedzać powinien. Ponadto mam wrażenie, że benzyna przedostaje się do oleju. W spalinach czuć wyraźnie benzynę. Samochód sporo pali 10 - 13 litrów, wprawdzie jeździ po mieście i na krótkich dystansach. Samochód odpala normalnie, silnik pracuje równo. Sprawdzałem kompresję 11-12 barów czyli raczej dobra. ForScan nie wykazuje żadnych błędów.

Zaciekawiła mnie analiza katalizatora i sond lambda. Obydwie pracują praktycznie identycznie. Druga sonda kopiuje wykres pierwszej tej przed katalizatorem. Same sondy raczej dobre - oscylują w pełnym zakresie. Wychodzi z tego, że katalizator poległ na polu chwały.

Również dziwne są dane długoterminowej korekty składu mieszanki. Praktycznie cały czas korekta ta jest na minusie od (-7 do -18%). Na wolnych obrotach wynosi -12 do -14%, przy 2000 obr/min - ok. -7 -8% a czasami w trakcie jazdy potrafi dojść do -17 -18%. Jest to mało naturalne zachowanie sterownika silnika. Skąd one mogą się brać. Układ dolotowy i wydechowy jest szczelny. Filtr powietrza nowy, przepustnica czysta. Czy takie wskazania mogą być od zapchanego katalizatora.

I tu moje pytanie. Jeżeli to katalizator, to czy kupić nowy czy może spróbować go wyczyścić. Czytałem, że są środki gdzie jeden wtryskuje się do dolotu a drugi wlewa się do paliwa. Może jeszcze inaczej można go zregenerować. Czy ktoś z kolegów podejmował się takich zabiegów i z jakim skutkiem. Przebieg Fiesty - 175 tys. km.

Jeszcze jedno pytanie, czy w tym silniku jest przepływomierz i EGR i gdzie one są schowane, bo nie bardzo mogę je znaleźć. Jaka powinna być normalna wielkość zasysanego powietrza do cylindrów (g/s) i ciśnienie w kolektorze dolotowym (kPa).

W załączniku 2 wykresiki z ForScana.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z góry dzięki za pomoc.

Ostatnio edytowane przez walimar ; 06-11-2020 o 14:54
walimar jest offline   Odpowiedź z Cytatem