View Single Post
Stary 28-10-2020, 18:16   #557
eclipse
ford::expert

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Jaki wybrać akumulator ? Jaki polecacie ?

Cytat:
Napisał Piasek80 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak odnośnie akumulatorów i odwiecznego dylematu wielu:
W weekend rozmawiałem z kumplem który ma Volvo S60 z 2011r -
Tu właśnie jest problem z nie wszyscy o tym wiedzą ( dot.to przecież tych samych silników volvo i ford np. Smax. Na naszym forum polecamy adaptacje nowego akumulatora ale dopiero w polift od 2010 r bodajże .
Volvo ma ten sam silnik https://allegro.pl/ogloszenie/volvo-...-km-9824890805 i już z 2007 r zalecają Wymiana akumulatora musi być zakodowana w sterowniku
https://autowanda.pl/czesci-do-auta/.../akumulator,7u
Napisałem ten post celowo ponieważ uważam że w FORD S max przedlift
coś jest na rzeczy . Ja myślę wymienić kolejny już 3ci akumulator .
1- to był raczej oryginał FORDA 72 ah wytrzymał ok 6 lat i często siadał .
2- Bosch Silver S5 010 85Ah 800A kosztował 380 zł wytrzymał gwarancję niecałe 3 lata i zaczął siadać.
3- najtańszy na rynku firma krzak ALSTAR 71Ah 640A za OK. 180-190 zł. i wytrzymał prawie 4 lata bez zająknięcia do dziś teraz nie da sie naładować, napięcie spadło do 4 V . Po wykręceniu korków 2 cele odkryte bez wody .Dolanie wody, podładowanie/z systemem odsiarczania impulsowo również nic nie pomogło - AREOMETR prawie na czerwonym polu, w większości cel akumulatora .
Na podstawie mojego samochodu wydaje mi się że W VOLVO być może jednak mają rację co do adaptacji w tych samych silnikach i rocznikach jakie mamy w naszych fordach .Ja się nie znam na tym ale na moim przykładzie można by stwierdzić że najsłabszy akumulator ALSTAR sprawdzał sie najlepiej .Moje perypetie z akumulatorem to posty nr 68, 117,

Ostatnio edytowane przez eclipse ; 12-10-2022 o 16:28
eclipse jest offline   Odpowiedź z Cytatem