View Single Post
Stary 01-11-2020, 17:06   #1
wancki002
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Domyślnie Głuche kierunkowskazy, lampka ręcznego, niedziałający zamek centralny

Witam.
Posiadam Forda Focusa MK2 z 2005 roku. Dzisiaj podczas podróży wszystko działało dobrze. Jednak kiedy wróciłem do domu zaobserwowałem następujące problemy:
- bez przerwy świeci kontrolka czerwona, ta sama kiedy mam zaciągnięty ręczny
- nie działa zamek centralny, a dokładnie reaguje na pilocik, ale wszystkie zamki tak jakby się zamykają i natychmiast otwierają z powrotem. Dzieje się tak w przypadku pilota, bo przekręcając kluczyk w drzwiach kierowcy zamykają się tylko te jedne drzwi
- nie da się otworzyć klapy bagażnika normalnie, czyli przyciskiem nad tablicą rejestracyjną. W ogóle nie reaguje na zamek centralny tak jak inne zamki. Mogę bagażnik otworzyć tylko tym specjalny guzikiem na pilocie
- wszystkie drzwi mogę zaryglować ręcznie (czyli manualnie każdy zamek zamykam) oprócz tylnych drzwi po stronie pasażera - nie mogę ich zamknąć ani przed zatrzaśnięciem ani siedząc w środku samochodu, dlatego samochód stoi obecnie nie do końca zamknięty
- kierunkowskazy i awaryjne działają, ale nie słychać zwyczajowego tykania w kokpicie, to jest lampki mrugają ale jest cisza w samochodzie
- na trybie "świeć tylko kiedy drzwi otwarte" świeci się cały czas lampka nad głową w kokpicie, czyli tak jakby drzwi były otwarte.

Dotychczas wszystko działało dobrze. Podczas jazdy razem z żoną słyszeliśmy taki stuk właśnie w okolicach tylnych drzwi po stronie pasażera, ale mógł to być też jakiś kamyczek. Problemów jest dużo, z pozoru ze sobą niepowiązanych, więc kompletnie nie wiem gdzie zacząć szukać przyczyny. Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.
wancki002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem