View Single Post
Stary 01-11-2020, 22:18   #1
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Jak (postarać się) nie uwalić IPC przy aktualizacji

Tak na szybkiego.
Mam chińskiego UCDSa *jako że kabel
Mam zainstalowanego UCDSA który na razie zawsze działał bezproblemowo (jest offline ale działa).
Forscan działa z kablem, ale licencja rozszerzona chyba zakończyła się z 2 lata temu.
FoCCCus niestety nie widzi UCDSa (co mnie nie dziwi).

Ogarnąłem na spokojnie, że mogę zaktualizować IPC

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

I teraz tak.
UCDS podobno (stare wersje) nie rozumie, że nie pobiera automatycznie vbf, tylko pobiera skompresowane pliki i takie też próbuje wgrać.
Gdzieś widziałem ciekawe "wątki" na necie, że UCDS wszystko ładnie pobrał, wgrał, a licznik "kaput"
To mniej więcej się pokrywa z tym, że przy pobieraniu ręcznym z motocrafta, dostaje pliki .zip w których znajduje .vbf a nie bezpośrednio .vbf
Oczywiście "ruskie" poprawiły to w nowszej wersji UCDS, ale z racji chińskiej kopii kabelka, nie pobiorę nowej wersji oprogramowania.
Nie sprawdzałem jeszcze czy Forscan bez licencji rozszerzonej pozwoli mi na update/aktualizację, ale z pewnościa nie pozwala mi na grzebanie w AS-Built Editor.

Więc pytanie mam takie.

Oprócz rzeczy jak:
a) naładuj akumulator
b) upewnij się, że masz naładową baterię w laptopie
c) wyłącz Wi-Fi, aktualizacje i inne "przeszkadzajki"

to czy mam się czego obawiać, wgrywając pliki bezpośrednio przez VBF Loader w UCDS?

Czy też jednak lepiej to zrobić przez Forscana?

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

(w międzyczasie przy okazji zaktywowałem licencję rozszerzoną więc pytanie,
czy Forscan sobie "poradzi" czy jednak robić to UCDSem)

Pliki vbf mam tak właściwie gotowe:

Ostatnio edytowane przez edmun ; 13-11-2020 o 12:17
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem