Temat: [S-MAX 2015- ] dioda DPF jak i gdzie zamontować
View Single Post
Stary 04-11-2020, 09:12   #20
lsz11
ford::average

Imię: Leszek
Model: S-Max PowerShift
Silnik: 2.0 TDCI, 163 km
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: dioda DPF jak i gdzie zamontować

Cytat:
Napisał Woytas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... wtstarczy spojrzeć na chwilowe spalanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakie chwilowe spalanie? Chyba, że na postoju ale nie w czasie jazdy. Ja u siebie zamontowałem między plastikami słupka "A" a tapicerką konsoli i wygląda to tak https://forum.fordclubpolska.org/sho...1&postcount=52

Dioda czy inne ustrojstwo nie tylko informuje nas o tym, że dpf się wypala ale też, że właśnie wypalić się nie może. W moim przypadku było to tak, że dioda włączała się na kilka sekund i gasła (dpf chciał się wypalić ale coś mu przeszkadzało). Dioda zapalała się na kilka sekund coraz częściej, najpierw co kilkadziesiąt kilometrów potem co kilkanaście.
Podpiąłem forscan'a i wyszło, że mam walnięty czujnik temp. spalin w DPF. Gdy się dpf zapycha dochodzi do tego, że zmusza nas do zatrzymania auta, następuje samoczynne wyłączenie silnika i d.u.p.a, silnika już nie uruchomisz (nie da się nawet wykasować błędu by odpalić auto) już tylko laweta chyba, że na miejscu wymienisz czujnik, który pewnie każdy z nas wozi w schowku hehe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zrobisz adaptację czujnika i dopiero wtedy wykasujesz błąd.
Ludziom z tego powodu auta zatrzymują się na autostradach (tak czytałem na forum) ja miałem kupę szczęścia, wjechałem tyłem do garażu z kanałem, silnik zgasł i już go nie odpaliłem.

No i gdyby nie ta dioda o fakcie, że filtr ma problemy z "oddychaniem" zapewne dowiedziałbym się w trasie w dodatku w Obwodzie Kaliningradzkim gdzie jeździłem sobie tankować (bo mam nie daleko) a w tym właśnie dniu gdy moja kontrolka dpf włączyła się dwa razy na odcinku ok 15 km postanowiłem zawrócić. Sprawdziłem błędy, zamówiłem czujnik i nazajutrz wymieniłem go.
Gdyby ford zdechł mi u ruskich to gdzie szukać pomocy w tym dzikim kraju?

Więc jeśli ktoś ma życzenie posiadać taką "informatorkę" to ci, którzy mają lenia by sobie się pogrzebać w aucie i ubrudzić trochę łapki niech nie zniechęcają tych pierwszych.
lsz11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem