Temat: [Focus 2018- ] Stuki przy zmianie biegów
View Single Post
Stary 07-11-2020, 16:58   #40
dafca
ford::beginner

Imię: Dav
Model: Focus MK4 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoblue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Stuki przy zmianie biegów

Cytat:
Napisał wojtek-ef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam Focusa 1.5 diesel. Stukanie jest słyszalne przy zmianie biegów z 1 na 2.
Ja mam Ecoblue 2.0 i mam to stukanie. Zauważyłem je przy przebiegu 12 tys i trwa do dziś 86 tys. Słychać to przy wrzucaniu 1 biegu, przy zmianie na 2, 3 i 4. Nie pogorszyło się jakoś mocno przez te 70 tys. ale denerwuje. Skrzynia chodzi lekko ale słychać takie a'la gumowe "bum" prawie za każdą zmianą biegu. Będę miał auto zastępcze to pojadę na naprawę, mam nadzieję gwarancyjną.

Bump:
Cytat:
Napisał bidżej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rzecz w tym, że one od nowości potrafią tak pukać, więc "nowość" półosi raczej nie ma za wiele wspólnego. Co najwyżej sposób montażu półosi może mieć tu znaczenie.

EDIT:

w tym wątku jeszcze tego nie pisałem, ale rozmawiałem swego czasu z mistrzem lokalnego serwisu i on stwierdził, że ten problem rozwiązuje się wymianą jakiejś śruby na dłuższą i dodaniem dodatkowego zabezpieczenia przed odkręcaniem.
Mam wrażenie, że właśnie ten dzwięk był wcześniej, niż przy tych 12 tys km (w ciągu 2 mcy) ale jako, że kupiłem auto nowe to byłem cały czas pod wrażeniem zakupu i nie wychwyciłem tego wcześniej. Dodam, że zachowuje się teżtak, że na postoju, bez zaciągniętych hamulców przy wrzucaniu jedynki kiedy słychać owe "bum" autem bujnie. Jakby nie wysprzęgliło i zabrało lekko. Nie wiem, czy to ta rzeczona przez kolegów wcześniej półoś, czy coś innego.
dafca jest offline   Odpowiedź z Cytatem