View Single Post
Stary 08-11-2020, 23:54   #58
januszek67
ford::beginner

Model: Focus Ghia
Silnik: 2.0tdci 136km
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: 2,0TDCi dymienie na czarno. Temat stary ale mam kilka pytań.

Cytat:
Napisał yaroszeks Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@Lukasz2525 Ok moja wiedza zatrzymała się na wolnossących benzynach. Klapka lewa działa prawa nie za bardzo. Za co dokładnie odpowiadają te klapki?
Wygląda mi jakby puszczały powietrze na intercooler ale to tak na oko. W sobotę może będę miał więcej czasu to rozkręcę to jeszcze raz. Na razie nadal przy odłączonym przepływomierzu nie dymi.
To są dwie przepustnice które sterują dolotem powietrza do kolektora ssącego, lewa czyli od strony kierowcy jest otwarta jak jest zimny silnik a prawa jest zamknięta. Jak silnik jest ciepły to lewa jest zamknięta a prawa otwarta i powietrze idzie przez Intercooler, żeby się chłodziło. Nie myl pojęć LEW STRONA JEST TAM GDZIE SIEDZI KIEROWCA!!!
Przepływomierz steruje EGRm, jak masz ją wypiętą to EGR jest zamknięty i nie będzie dymił, jak przepływkę masz wpiętą i dymi tzn. że EGR jest cały czas otwarty. Wg. mnie uwalony jest EGR lub przepływka a to musisz sprawdzić na kompie jaki jest błąd.
januszek67 jest offline   Odpowiedź z Cytatem