Cytat:
|
W Fusion przeciwmgielne tylne robi się dokładnie jak w Mondeo MK5 (EU). Włącznik podłącza się (1 kabel) do BCM i z BCM (drugi kabel) na tylne przeciwmgielne. Jakoś mi się nie chce po raz n-ty wrzucać schematów...
Po dołożeniu kabli i przełącznika trzeba zakodować w IPC i BCM i będzie działać dokładnie wg przepisów EU.
|
Doskonale to wiem, ale nie każdy jest techniczny żeby potrafić czytać schematy albo chce zrobić to jak najtaniej.
Przerobiłem już dwa amerykańce i działa bez problemu. Opiszę to dla osób, które nie ogarniają schematów. Potrzebne są:
1. Przełącznik uniwersalny do świateł przeciwmgielnych
2. ok 5m przewodu 2x0,5mm2
3. specjalna szybkozłączka do wcinania się w przewód
4. bezpiecznik na kablu
Przy przerabianiu lamp na europejskie najlepiej dać od razu żeby zamontowali diody do przeciwmgłowego. U mnie to kosztowało dodatkowo 150 zł. Od strony lampy jeden kabel podłączamy pod przeciwmgłowy a drugi przez szybkozłączkę wpinamy pod obwód świateł pozycyjnych. Przełącznik najprościej zamontować po lewej stronie niżej niż kierownica. Pokrywa ta się otwiera i jest łatwy dostęp i montaż. Na kablu zasilającym dodajemy zabezpieczenie. Odpowiednio podłączamy przełącznik, zasilanie wychodzące z przełącznika po włączeniu podłączamy do kabla wychodzącego na światło. Minus bierzemy z śruby, która jest za maskownicą przy drzwiach. I to by było na tyle, cały koszt z przesyłkami maks 50 zł.
pozdrawiam wszystkich nietechnicznych, którym pomogłem.