View Single Post
Stary 17-11-2020, 22:57   #1
wojcyn
ford::beginner

Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2010
Domyślnie Brzęczenie przepustnicy, samoistne zwiększnie obrotów silnika

Witam, problem dotyczy Mondeo Duratec HE 2.0 (2010r). Po otwarciu centralnego zamka za pomocą pilota zaczyna brzęczeć przepustnica i słychać charakterystyczne cykanie, jakby jakiś przekaźnik próbował ją wyłączyć. Jeśli mu się to uda (domniemanemu przekaźnikowi) brzęczenie ustaje. Wtedy po odpaleniu silnika nie ma żadnych problemów. Jeśli jednak mu się nie uda wyłączyć tego wnerwiającego brzęczenia, a ja podczas brzęczenia przekęcę kluczyk w stacyjce i odpalę silnik - pojawia się na wyświetlaczu w desce rozdzielczej komunikat pt. "Awaria silnika"(albo silnik usterka czy coś w tym rodzaju). I tak byo przez ok 1,5 roku. Problem występował tylko rano, przy zimnym silniku i niskiej temperaturze otoczenia. Ostatnio sytuacja się skomplikowała, bo "domniemany przekaźnik" już nie tak żwawo próbuje wyłączyć brzęczenie w przepustnicy, owszem cyka, ale rzadziej i coraz mniej skutecznie. I teraz po odpaleniu silnika podczas brzęczenia przepustnicy, oprócz "awarii silnika" na desce świeci się kontrolka "kontroli trakcji" i silnik samoistnie zwiększa obroty - jakby ktoś pulsacyjnie dodawał gazu do dechy. Muszę go wtedy wyłączyć i po ponownym odpaleniu problem ustaje. Byłem z tym u elektromechanika i najpierw wymieniłem pedał gazu, później silniczki jakieś dwa pod osłoną silnika, a teraz meches stwierdził, że trzeba wymienić przepustnicę. Aha - to cykanie jakby przekaźnika słychać nie ze skrzynki z przekaźnikami ale jakby spod niej, gdzieś tu bliżej przodu jakby między przepustnicą a tą skrzynką z bezpiecznikami/przekaźnikami. Czy ktoś miał podobny problem? Proszę o pomoc. Silnik zawsze zapala od strzała.
wojcyn jest offline   Odpowiedź z Cytatem