Odp: Czujniki ciśnienia w kołach i ich adaptacja
Panowie,
Przeczytałem cały ten temat i w sumie wiem jeszcze mniej niż wiedziałem jak zacząłem go czytać, więc pomyślałem, że napiszę i ktoś obeznany w temacie mi coś podpowie.
Otóż problem jest taki, że kupiłem Focusa MK3 Kombi 2017 r. Na letnich oponach i alumach. W komputerze nie widziałem nigdzie informacji o ciśnieniu w kołach, więc założyłem, że czujników nie ma, a pomiar poziomu powietrza odbywa się przy użyciu ABSu. Kupiłem stalowe felgi i nowe opony na zimę. Teraz po przejechaniu ok. 15 km po obwodnicy wywala mi błąd ciśnienia w kołach, którego kasowanie nic nie daje i teraz mam następujące pytania.
1. Czy powyższe daje mi pewność, że w kołach letnich mam czujniki (zintegrowane z wentylem)?
2. Czy bez programowania jest możliwość wyłączenia funkcji pomiaru ciśnienia dla kół zimowych i później włączenia jej z powrotem dla letnich?
3. Czy jeżeli kupię z Allegro komplet czujników ciśnienia i zamontuje ich w felgach zimowych to wystarczy w komputerze zresetować układ czy też trzeba lecieć do serwisu lub wyczyniać jakieś dziwne kombinacje?
4. Jeżeli nie mogą to być czujniki z Allegro to jakie muszą być, aby to działało prawidłowo?
5. Czy jeżeli każde czujniki trzeba na nowo programować to będę to musiał robić przy każdej zmianie opon letnie/zimowe lub jakiejkolwiek przekładce kół (np. Przód/tył)?
|