View Single Post
Stary 25-11-2020, 10:51   #1277
tzatziki
ford::amateur

Imię: Mikołaj
Model: mondeo?
Silnik: 2.0 diesel ?
Rocznik: 2016
Domyślnie 2.2 TDCI 101km - sprzęgło, serwis >> pomoc przed zakupem

Dzień dobry

Jestem na etapie kupowania Transita Custom 2.2 TDCI 100 km, 2014 MR'15 202 000 km przebiegu (udokumentowany), serwisowany.
Jest to chyba dość niepopularny silnik i mam problemy z odnalezieniem informacji. Ale do rzeczy.
Samochód który chcę (dość okazyjnie) kupić ma dwa mankamenty. Sprzęgło pracuje "nieprawidłowo" (ale pracuje - tylko tyle wiem ponieważ samochód dopiero będę oglądał, ze względu na odległość) i coś delikatnie stuka w silniku.

Przy sprzęgle zakładam najgorsze - wymianę.
Pytanie - czy tam na 100% jest dwumasa (mam tylko info dla mocniejszych silników) i czy musi zostać wymieniona razem ze sprzęgłem? Jakiego rzędu są to koszty? Ceny części mniej więcej znam (sprzęgło 800, dwumasa ok 1000 zł) - ale czy w tym modelu wymiana jest trudna i kosztuje 1500zł czy zwykła i kosztuje 500 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Prośba o podpowiedź od bardziej doświadczonych kolegów.

Stukanie w silniku: po reaserchu wiem że muszę zwrócić uwagę na wtryskiwacze oraz na koło pasowe (podobno jest dwumasowe i podobno moga polecieć jakieś gumy). Wtryskiwacze - da się regenerować? Warto? Jakiego rzędu są to koszty (nowe / regeneracja)?

i ostatnie - czy ktoś może polecić miłego mechanika nie za miliony monet w okolicach Warszawy (optimum Pruszków, ale jak sprzęgło się nie rozpadnie to dojadę i do Otwocka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )

Z góry dziękuję za pomoc!

Edit: zostaęłm przeniesiony do tego wątku i widzę, że te silniki miały wiele problemów.. Czy wyżej opisane mogą być zwiastunem nadchodzącej katastrofy..?

Ostatnio edytowane przez tzatziki ; 25-11-2020 o 11:09
tzatziki jest offline   Odpowiedź z Cytatem