Odp: wymiana lub naprawa przewodu paliwowego ?
Jestem świeżo po wymianie tego wężyka paliwowego. Dorzucę kilka informacji, które mogą się w przyszłości komuś przydać. Sama oryginalna część jest faktycznie droga (koszt ok. 200-250 zł), a zamiennika nie spotkałem. Wydaję mi się, że między bajki można włożyć "jednorazowość" plastikowych zapięć. Oglądałem je na zdjętej części - wykonane są z bardzo twardego, ale elastycznego tworzywa - nie widać po nich zużycia, a wielokrotne zamykanie i otwieranie nie wpływa na ich funkcjonalność. Inna sprawa, że bardzo trudno trafić na tą część w serwisach ogłoszeniowych. Z dostępnością oryginalnej części w internecie nie ma większego problemu, wystarczy dobrze poszukać. W sieci pojawia się jako przewód paliwowy, numer części to: 1S71-9J280-AF, a kod produktu to 1333466. Wymiana jest banalna - właściwie ogranicza się do rozdzielenia kabli i wężyków, które są razem spięte, odblokowania zatrzasków, wymiany wężyka, ponownego zapięcia końcówek i spięcia kabli. Warto mieć jakiś pojemnik/tackę, bo ze zdejmowanej części wypłynie odrobina paliwa. Przed ponownym odpaleniem silnika, warto kilkakrotnie załączyć zapłon, aby doprowadzić paliwo.
|