Temat: [Mondeo 2014- ] Skrzynia manual vs automat A8
View Single Post
Stary 02-12-2020, 17:21   #28
kosmik.ajdzi
ford::beginner

Model: Mondeo Vignale MK5FL
Silnik: 2.0 Ecoblue 190 A8
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Skrzynia manual vs automat A8

Mondeo A8 na krótkich odcinkach miejskich (tak do 5ciu kilometrów) pali 8,5, na autostradzie wychodzi mi około 7 (przepisowo + tzw. margines błędu). 140km/h to równiutkie 2000obr/min, 200km/h to równe 3000obr/min.

Ogólnie odbiegliśmy od tematu, bo chodziło o wybór manual vs A8, a nie PS, z którego Ford się wycofał, vs A8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja wybieram A8.

Jedyne "zamulenie", które odczuwam w tej skrzyni jest podczas startu i występuje gdzieś między pierwszym, a drugim biegiem (i tutaj pewnie jest urwane to cenne 1,5 sekundy). Z czasem pewnie zostanie to wyeliminowane nowym oprogramowaniem. To zawahanie widać idealnie na obrotomierzu na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=TI1RcAOje9Q

Zamulenia podczas wyprzedzania i dynamicznej jazdy poza miastem nie zauważyłem. Mi skrzynia nie przeciąga biegów, nie piłuje na za wysokich obrotach, a jak już wymusi ekojazdę na 1200obr to łatwo zmusić ją do redukcji wciśnięciem gazu. Przy kickdownie redukuje z około jednosekundowym lagiem, ale od razu wie, które przełożenie wrzucić.
kosmik.ajdzi jest offline   Odpowiedź z Cytatem