Temat: [Mondeo 2014- ] Skrzynia manual vs automat A8
View Single Post
Stary 02-12-2020, 17:32   #30
Fiesta Mk8 ST Line
ford::professional

Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019
Domyślnie Odp: Skrzynia manual vs automat A8

Cytat:
Napisał kosmik.ajdzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mondeo A8 na krótkich odcinkach miejskich (tak do 5ciu kilometrów) pali 8,5, na autostradzie wychodzi mi około 7 (przepisowo + tzw. margines błędu). 140km/h to równiutkie 2000obr/min, 200km/h to równe 3000obr/min.

Ogólnie odbiegliśmy od tematu, bo chodziło o wybór manual vs A8, a nie PS, z którego Ford się wycofał, vs A8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja wybieram A8.

Jedyne "zamulenie", które odczuwam w tej skrzyni jest podczas startu i występuje gdzieś między pierwszym, a drugim biegiem (i tutaj pewnie jest urwane to cenne 1,5 sekundy). Z czasem pewnie zostanie to wyeliminowane nowym oprogramowaniem. To zawahanie widać idealnie na obrotomierzu na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=TI1RcAOje9Q

Zamulenia podczas wyprzedzania i dynamicznej jazdy poza miastem nie zauważyłem. Mi skrzynia nie przeciąga biegów, nie piłuje na za wysokich obrotach, a jak już wymusi ekojazdę na 1200obr to łatwo zmusić ją do redukcji wciśnięciem gazu. Przy kickdownie redukuje z około jednosekundowym lagiem, ale od razu wie, które przełożenie wrzucić.
Koleś na filmie fajnie mierzy przyspieszenie, zaczyna jak jest ponad 3,5 tys obrotów i auto jedzie ponad 10km/h. Tak to mój robi "setkę" w 6 sek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A poza tym mało ważne ile ma od zera, ważne jaka jest elastyczność np 60-100 lub 100-140, jak kto woli.
U mnie przy 140km/h wg licznika jest jakieś 2100 obr, więc więcej niż w A8. Przy 200 nie sprawdzałem...

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Fiesta Mk8 ST Line jest offline   Odpowiedź z Cytatem