Temat: [Mondeo 2014- ] Skrzynia manual vs automat A8
View Single Post
Stary 05-12-2020, 17:21   #44
Fiesta Mk8 ST Line
ford::professional

Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019
Domyślnie Odp: Skrzynia manual vs automat A8

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W mieście automat kiepsko współpracuje z ASS. Częste włączenia i wyłączenia silnika kończą się permanentnym blokowaniem układu przez użytkownika. W przypadku manuala, ten duet do siebie pasuje. Widzisz dłuższy postój to wyrzucasz na luz i puszczasz sprzęgło. W moim przypadku daje to nawet do 10% oszczędności paliwa. Jeśli jednak zatrzymujesz się i widzisz, że 2-3 auta przed tobą juz ruszają z zielonego światła to trzymasz sprzęgło wyciśnięte, wymuszając pracę silnika.

Na pewno w mieście jest wygoda z automatem przy ruszaniu ze świateł i rozpędzaniu się. Ale z drugiej strony manual daje więcej możliwości personalizacji i płynności stylu jazdy. Można leniwie powoli zmieniac biegi w kolumnie aut i poruszać się jak automat. Ale w każdej chwili można też przycisnąć, przeciągnąć bieg, wskoczyć na inny pas, uciec przed zmianą świateł bez zbędnych kickdownów, machania łopatkami itd. Jeszcze jedna zaleta manuala pojawia się przy skręcaniu, kiedy można w dowolnym momencie zredukowac bieg na inny, wykorzystać hamowanie silnikiem, ale z drugiej strony pokonac zakręt na optymalnym biegu do wyjścia z niego.

Jak dla mnie to dwa różne światy prowadzenia auta i stylu jazdy. Jeśli komuś samo prowadzenie auta nie sprawia przyjemności to na pewno automat jest lepszym wyborem. Osoba lubiąca prowadzić samochód i to w sposób aktywny, na pewno zastanowi się nad wyborem skrzyni ręcznej.

Często miałem okazję wieź moim autem gości ze Stanów i Chin (tam wszędzie są automaty). Nigdy nie mieli uwag dotyczących praktyczności "machania wajhą". Często natomiast byli pozytywnie zaskoczenia jak sprawnie, efektywnie oraz czasami efektownie można poruszac się autem mając ta dodatkową formę kontroli nad nim. Nie wpsomnę o frajdzie i wrażeń jakiej może ona dostarczyć przy jeździe np. po śniegu.

Ale raz jeszcze - dla wygodnych tylko automat
Ja mam do Ciebie tylko 1 pytanie - jak długo jeździłeś MK5 z PS?

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Fiesta Mk8 ST Line jest offline   Odpowiedź z Cytatem